Viitoarele tendințe în domeniul tehnologiei și posibile efecte ale acestora asupra sectoarelor privat și public, precum și a societății, au fost temele centrale abordate.

Inițiativa se înscrie în campania Startup Europe Week, cel mai mare multi-eveniment pentru startup-uri, aflat anul acesta la cea de-a treia ediție (5-9 martie), și care înglobează peste 300 de evenimente derulate în peste 50 de țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină. Scopul principal al acestei campanii este să aducă împreună decidenți politici și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, antreprenori și oameni de afaceri, cu scopul de a identifica modalități de colaborare pentru valorificarea potențialului în domeniul inovației.

Emil Boc, Primarul orașului Cluj-Napoca, Oana Bîzgan, deputat în Parlamentul României și Bogdan Ceobanu, Policy Officer în cadrul unității pentru inovare și startup-uri a Comisei Europene, au dezbătut principalele provocări întâmpinate atât la nivel național, cât și local, pentru o dezvoltare inclusivă și sustenabilă. Aceștia au lansat o invitație de parteneriat către reprezentanții mediului de afaceri, tehnologie și cercetare pentru a capitaliza potențialul României în domeniul inovației.

În acord cu ultimele trenduri, primarul Boc a anunțat lansarea primului funcționar public virtual, Antonia.

Machine Learning și Artificial Intelligence, robotică, blockchain și quantum computing - tehnologiile din categoria deep tech vor afecta toate industriile, iar prin potențialul de a cataliza schimbarea și de a redefini modul de abordare a problemelor vor deschide noi oportunități de business și de dezvoltare. Acestea au fost subiectele abordate de invitații din cel de-al doilea panel de discuții: Radu Ionicioiu - Senior Researcher la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Energie Nucleară Horia Hulubei (IFIN - HH) și Director al Romanian Quantum Network; Dan Călinescu - CEO la Fluid Trends (Open Source Blockchain Tech Eucation Platform); Cosmin Curticăpean - CEO la iFactor (peer-to-peer lending platform for SMEs), Adela Mureșan - Big Data Developer la VE Interactive și Mircea Vădan - Fondator Cluj Startups.

Discuțiile au fost moderate de Diana Rusu, Director executiv al Spherik Accelerator și de Paul Brie, Director R&D Evozon. Pornind de la rolul de Startup Ambassador in Romania acordat anul acesta de Comisia Europeană - DG Connect Acceleratorului Spherik, evenimentul a avut ca scop angrenarea României în discuția pan-europeană despre economia digitală la nivelul UE - Digital Europe - Building a Pan-European Ecosystem for Innovation and Entrepreneurship.