Ministerul Economiei și Infrastructurii din Estonia a anunțat că va permite testele oficiale pentru mașinile autonome pe șoselele sale. “Una dintre cheile succesului Estoniei în timp a fost emergența și implementarea noilor soluții inovatoare. Mașinile autonome trebuie să devină o soluție, în timp ce asigurăm siguranța pe drumurile publice”, a declarat Kadri Simson. Practic, Estonia vrea să devină prima țară din Europa în care să se permită folosirea integrală a mașinilor fără șofer pe străzile publice în viitorul apropiat.

“Tehnologia e într-un moment în care poate prelua câteva dintre sarcinile șoferilor și face traficul mai sigur. Totul trebuie testat, la nivel de software, hardware și, inclusiv, la nivel de business model. Testarea mașinilor autonome poate începe pe drumurile din Estonia”, a spus și Pirko Konsa, șeful grupului de experți care a pus la punct această legislație.

Vehiculele care au voie să fie testate pe drumurile publice trebuie să aibă un șofer în spatele volanului sau care să controleze mașina de la distanță.

Primele teste făcute la Londra

Nissan a testat o mașină cu proprietăți autonome la Londra, scrie Reuters. A fost primul test pe drumuri europene. Mașina a circulat cu 80 de kilometri pe oră și a pornit din oraș pentru a o lua apoi pe autostradă. E vorba de un Nissan Leaf electric modificat. Marea Britanie încearcă să fie și ea o piață pentru mașinile fără șofer. Potrivit analiștilor, până în 2025, piața mașinilor autonome va ajunge la 1.100 de miliarde de dolari.

Jaguar Land Rover va testa 100 de mașini autonome până în 2020 în Marea Britanie, iar Volvo va începe testele la Londra. Nissan vrea să continue testele în alte orașe europene, cum ar fi Paris și Amsterdam.