Opinie semnată de Ionuț Paulenco, analist eToro
Acesta a fost unul dintre cele mai mari IPO-uri tech din ultimii ani și ar trebui să luăm în considerare și faptul că a avut loc pe o piață destul de dificilă, mai puțin prietenoasă cu firmele de tehnologie în ultimele săptămâni.
Povestea UiPath este un exemplu că în lumea de astăzi, orice este posibil. Cine ar fi prezis acum câțiva ani că un startup din România va fi faimos într-o zi pe Wall Street?
Succesul de ieri al UiPath se datorează faptului că a intrat pe bursă cu cifre foarte impresionante. Compania s-a extins rapid în ultimul an, veniturile crescând de la 336 milioane dolari la 607 milioane dolari. În același timp, și-a mărit rata profitului brut de la 82% la 89% - profitabilitatea sa crescând chiar într-un ritm mai rapid decât veniturile, ceea ce este remarcabil pentru o companie cu creștere rapidă.
Veniturile din licențele companiei îi aduc o marjă brută de 98%, deoarece produsul rulează pe computerele clienților, minimizând costurile de infrastructură. Serviciile de asistență și întreținere operează și ele cu o impresionantă marjă brută de 90%.
Compania și investitorii au vândut marți aproape 24 de milioane de acțiuni la 56 de dolari fiecare.
În ciuda vânzarii de acțiuni prin acest IPO, UiPath va rămâne ferm sub controlul fondatorului său, CEO-ul și președintele Daniel Dines păstrând aproape 90% din drepturile de vot.
Lipsa puterii de vot nu i-a deranjat pe investitori, deoarece domnul Dines este văzut ca un tip de CEO vizionar. Controlul său continuu asupra companiei este văzut ca un plus, pentru că astfel vor fi mai puține ocazii în viitor de distragere a atenției sau presiuni din partea investitorilor care pot avea viziuni diferite, etc.
În dimineața aceasta, Octavian Palade a povestit în newsletter-ul start-up.ro toată istoria UiPath în articole scrise de noi. Citește newsletter-ul aici și nu uita să te abonezi la el. Sau poți citi mai multe despre UiPath și urmări evoluția primului unicorn românesc accesând acest link.