Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
De curând, Crunchbase a publicat raportul finanțărilor globale pentru 2021, iar Tech.eu a analizat în profunzime cifrele ecosistemului de tehnologie din Europa.
Pe scurt - în 2021, finanțările europene au atins 116 miliarde de dolari, o creștere cu 150% față de anul anterior. E un moment potrivit să ne întoarcem în trecut.
Piața de venture capital de acum 10 ani în Europa
Acum 10 ani, piața de venture capital din Europa era puțin dezvoltată, cu o pondere de mai puțin de 10% din finanțările globale și doar o mână de unicorni erau date drept exemple de succes.
Fondatorii și investitorii europeni erau percepuți ca fiind leneși, iar Europa era doar un viitor muzeu în aer liber. Unii dintre specialiști puneai în scris aceste opinii cu multa convingere, precum Mike Arrington în infamul său „Joie de Vivre: The Europeans are out to lunch” (N.R .- Europenii au ieșit să ia prânzul).
Părea că industria de tech din Europa va deveni doar o colonie a giganților tech americani.
Exemplele de succes
Apoi s-a petrecut un lucru neașteptat. Exemple de succes au venit din cele mai surprinzătoare țări și industrii, uneori împotriva oricărei explicații raționale.
- UiPath a crescut din București și a ajuns la 30 de miliarde de dolari evaluare la 5 ani distanță după investiția seed.
- Bolt a crescut din Estonia, 2 ani după ce Uber se lansase în San Francisco.
- Klarna a ajuns la 45 de miliarde de dolari evaluare. Revolut - 33 de miliarde de dolari. Checkout - 15 miliarde de dolari.
A fost o decadă palpitantă.
Pe măsură ce fondatorii europeni au demonstrat că pot construi companii de tehnologie reziliente, au atras din ce în ce mai mult capital.
116 miliarde investite în 2021 și multe semne pozitive
În 2021, volumul total al investițiilor a atins 116 miliarde de dolari, o creștere de 25 de ori față de 2012 și de 2,5 ori mai mult ca în 2020.
Și mai important, investițiile din Europa au reprezentat 18% din finanțările globale, o creștere de 5 procente față de 13% în 2020. Așadar, finanțările europene cresc continuu, în ciuda creșterii investițiilor globale. Iar ce e mai bun stă să vină.
Europa începe să atragă cei mai buni investitori din Statele Unite. Sequoia, General Catalyst, Bessemer Ventures, Lightspeed Ventures au deschis birouri europene în Londra doar în ultimii ani. Iar acest lucru are sens, pentru că din cauza competiției scăzute investițiile VC europene au avut randamente mai bune decât cele americane în Europa în ultimele două decenii.
De asemenea, Europa are acum doar 150 de unicorni, dintre care 84 au ajuns la aceasta evaluări în 2021, dintr-un număr total de 11.40 la nivel mondial (13%). Deși valoarea investitiilor a depasit pentru prima data 100 miliarde de dolari, o mare parte din capital a fost investit în startup-uri early stage, iar acestea vor avea nevoie și de mai mult capital pentru a crește.
În acest timp, și o pot zice direct din tranșee, există capital nou care este ridicat de către fondurile de venture, precum și alți manageri noi care vor lansa fonduri, un trend din 2021 care va continua și în 2022. Abundența capitalului va genera o concurență extraordinara pe piața de capital, care va schimba regulile jocului în Europa.
Un lucru e clar însă. Europa și-a terminat prânzul.
Poți interacționa cu Bogdan și să vezi postarea sa în limba engleză pe LinekdIn, mai jos.