Până la conferința de presă pe care ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, o va ține astăzi, în care dorește să prezinte date finale după închiderea sesiunii de înscriere la Start-Up Nation, partenerii alături de care va fi implementat programul și detalii privind etapele următoare, am găsit o statistică foarte interesantă.

Este vorba despre evoluția pe zile a înscrierilor pentru Start-Up Nation România.

Deși de-a lungul celor șase luni în care s-a discutat despre acest program, prin care guvernul vrea să sprijine circa 10.000 de firme nou înființate și să le ofere 44.000 de euro, interesul publicului a fost ridicat, prima zi în care înscrierile au putut fi accesate, pe 15 iunie, s-a încheiat timid, cu doar 679 de firme înscrise la Start-Up Nation.

Chiar și așa, numărul firmelor a fost peste cel din următoarele trei săptămâni, când media a fost undeva la 200 de firme înscrise pe zi.

Odată cu apropierea finalului perioadei de înscrieri, tot mai mulți potențiali antreprenori s-au grăbit să-și depună proiectele mai ales după primele declarații ale lui Laufer care spunea că programul nu va fi prelungit.

Astfel, de pe 10 iulie, numărul înscrișilor a crescut de la 834, la 6.539, în ultima zi de înscrieri în Start-Up Nation. În esență, pe 14 iulie, în ultima zi, numărul înscrișilor l-a cumulat, aproape, pe cel al firmelor care și-au depus dosarele în primele 27 de zile.

Chiar Ilan Laufer preciza la finalul zilei de 14 iulie că în ultimele 5 minute s-au înscris nu mai putin de 216 aplicanți, adică aproape un aplicant pe secundă. În ultima oră, de la 19:00 la 20:00, au fost depuse 1.403 planuri de afaceri, respectiv 23 de planuri de afaceri, în medie, pe minut. Cei din prima sesiune, care s-au înscris până vineri, 14 iulie, la ora 20.00 vor fi evaluați, iar după ce vor fi acordate finanțările acestora, în limita bugetelor, se va deschide o sesiune suplimentară.

Există, însă, un mare număr de potențiali candidați care nu și-au putut finaliza procedura de înscriere, urmare a faptului că n-au reușit să-și înființeze în timp util noile firme – condiție obligatorie a programului - dat fiind suprasolicitarea infrastructurii tehnice a Oficiului National Registrul Comerțului și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Prin urmare, imediat după evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă a Start-Up Nation și în limita resursei financiare rămase, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va organiza o nouă sesiune de înscrieri.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,7 miliarde de lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

Sursa: Dragoș Păunoiu