După ce compania a fost criticată în ultimii ani din cauza faptului că nu a luat suficiente măsuri pentru a împiedica răspândirea mesajelor de propagandă rusă, Facebook anunță că a eliminat sursele care s-au angajat într-un „comportament coordonat neautentic pe Facebook și Instagram”, adică distribuiau știri false și mesaje cu un conținut îndoielnic, relatează wall-street.ro.

Paginile eliminate apăreau ca fiind pagini cu știri generaliste sau pagini independente cu informații despre vreme, economie sau sport.

Printre screenshot-urile care însoțesc comunicatul celor de la Facebook este și unul cu o postare de la Sputnik cu titlul „FLASH: Sediul Ministerului Justiției, vandalizat de #REZIST”. Potrivit companiei, au fost descoperite două operațiuni, ambele cu originea în Rusia. Una dintre ele a trimis mesaje propagandistice în Europa de Est și Asia Centrală, iar alta s-a concentrat pe Ucraina.

În total, au fost dezactivate 364 de pagini și conturi legate de prima operațiune care a avut ca ținte țările Baltice, cele din Europa de Est și statele central asiatice - pagini create și gestionate de angajații Sputnik.

„Nu am găsit legătura directă între aceste operațiuni, dar au folosit tactici similare și au creat rețele de conturi menite să-i inducă pe ceilalți în eroare în privința activității și identității lor”, se arată în comunicat.

Foto credit: lightsource/ Deposit Photos