După ce au fost acuzați că nu au luat măsuri pentru oprirea manipulării în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite, inginerii Facebook au introdus opțiunea de a raporta o știre ca fiind Fake News, adică vine de la o sursă care nu este de încredere și care are obiceiul de a manipula. Opțiunea e disponibilă și pentru utilizatorii din România.
E foarte greu să spui ce înseamnă Fake News. Să traducem în limba română ca știri false ar fi prea puțin. De multe ori sunt jumătăți de adevăruri, scoateri din context, conspirații sau informații neverificate. Site-urile care fac acest lucru adună trafic numeros de pe urma acestor acțiuni, care devin virale, și pentru publicul care nu știe să le discearnă ele par reale. În România, sunt câteva site-uri care se încadrează la această categorie, bazate în general pe manipulare politică, care vorbesc despre mâini criminale la Colectiv și Bamboo, despre vânzări de copii sau protestatari din Piața Victoriei care au fost plătiți.
Ei bine, Facebook vrea să ajute fiecare bulă în care stăm să discearnă mai bine sursele de știri. A introdus cea mai simplă metodă prin care putem identifica Fake news - raportarea unui articol. Ce lipsește, însă, din această raportare este motivația.
Nu știm algoritmul Facebook, dar și ca în cazul unui report tradițional, probabil numărul de raportări într-un interval de timp limitat va influența decizia de a marca în mod special sursa de știri ca fiind una care, de obicei, publică informații neverificate.
E o nouă etapă în viața Facebook, care încearcă să ne filtreze mai bine informațiile pe care le accesăm. Scopul este nobil, dar s-ar putea să devină o bulă și mai închisă. E bine că articolele nu sunt cenzurate, ci doar marcate, dar nu știm ce se va întâmpla dacă, un grup organizat, va da report unui articol foarte documentat, dar nu convine unui politician. Ce va fi atunci?