Jeff Bezos, 57, a pornit Amazon într-un garaj, în urmă cu 27 de ani, iar ce se voia un fel de librărie online într-o perioadă care lumea abia descoperea internetul, a evoluat într-un mamut care înghițit o bună parte din tot ce înseamnă ”online” și care ne-a transformat viețile și obiceiurile de cumpărare.

Anunțul lui Bezos nu vine oricând - ci într-o perioadă în care veniturile Amazon s-au ridicat la niveluri record. Cum pandemia ne-a mutat aproape cu totul în online, mult mai mulți oameni s-au văzut nevoiți să-și facă cumpărăturile pe Internet iar Amazon a avut de câștigat. În plus, tot traficul nou generat pe aplicațiile și si site-urile folosite în întreaga lume a îngroșat și el cifra de afaceri a Amazon, având în vedere că gigantul online e și printre cei mai mari provideri de infrastructură cloud.

În anunțul său, Jeff Bezos a specificat că nu va părăsi de tot compania, ci că va ocupa o funcție care îi va permite să se concentreze pe inovație, dar și pe alte business-uri deținute de el - Washington Post și Blue Ocean, o companie menită să permită oamenilor să lucreze și să trăiască în afara Terrei. Bezos a pompat mai mult de un miliard de dolari în Blue Ocean și antreprenorul spune că ”este cea mai importantă muncă pe care o fac”. Fondatorul Amazon a mai spus că își va îndrepta eforturile (și averea) către filantropie, domeniu pe care, spre deosebire de alți mari miliardari ai planetei, l-a cam ignorat. Bezos are o avere personală estimatată la 188 de miliarde de dolari, fiind depășit recent doar de Elon Musk.

”Dacă îți joci cărțile bine, la câțiva ani după o invenție surprinzătoare, acel lucru nou va deveni normalitate. Oamenii vor căsca. Iar acel căscat este cel mai mare compliment pe care îl poate primi un inventator”, a declarat Bezos în cel mai recent raport către investitori.

În funcția de CEO va păși Andy Jassy, un nume care nu răsună la fel de tare precum cel al lui Bezos, dar un om incredibil de important în dezvoltarea Amazon în gigantul care este acum.

Andy Jassy s-a alăturat Amazon în 1997, la scurt timp după ce compania se listase la bursă și avea numai câteva sute de angajați. În umbra lui Bezos, Jassy l-a consiliat pe acesta pe partea tehnică și, în cele din urmă, avea să dezvolte Amazon Web Services, serviciul de cloud care a ajutat la creșterea exponențială din ultimii ani a companiei.

Anunțul privind numirea lui Jassy a fost bine primit atât în companie, cât și de către restul investitorilor. Așteptările sunt mari, însă, și rămâne de văzut cât de bine va reuși Jassy să strunească compania, dar și să aplanezele eternele conflicte dintre angajații sindicalizați și conducere.

Foto de Steve Jurvetson - Flickr: Bezos’ Iconic Laugh, CC BY 2.0