Fintech-ul Lande a primit o rundă pre-seed de 550.000 de euro pentru a aduce crowdfunding-ul agricol pentru fermierii din România. Până acum platforma a funcționat în Țările Baltice și a oferit împrumuturi de 4,5 milioane de euro.

Platforma ajută afacerile mici și medii din zona agricolă să obțină capital mai ușor folosind drept garanție pământul, echipamentele sau recoltele viitoare. Rata dobânzii pe platformă este de 10,9% pentru fondurile atrase de către afacerile agricole. Afacerile sunt finanțate de către alți oameni, care pot deveni investitori. Pentru a deveni investitori ei trebuie să aibă un cont bancar Single Euro Payments Area, iar Lande a făcut un parteneriat cu LemonWay pentru procedurile de Know Your Customer.

În 2021 Lande a fuzionat cu o altă platformă asemănătoare, numită LendSecured, pentru a deveni principala platformă de finanțare și crowdfunding. În 2022 va oferi 3 milioane de euro în împrumuturi, iar obiectivul pentru 2023 este de 15 milioane de euro în împrumuturi. În total, Lande a oferit peste 300 de credite fermierilor prin crowdfunding.

Lande a ales România pentru extindere deoarece este o piață foarte activă, dar și afectată de situația geopolitică și de criza climatică.

România reprezintă 10% din producția de cereale și uleiuri în UE și e un exportator de hrană. Lande vrea să ajute fermierii să își eficientizeze finanțările pentru a crește mai rapid.

Conform datelor platformei fondate de Nikita Goncars și Edgars Talums, piața pe care pot activa este de 46 de miliarde de euro, adică finanțările pentru business-urile mici și mijlocii.