La un moment dat, orice companie poate avea nevoie de o sursă financiară rapidă și sigură, din diverse motive. În general, există doar câteva opțiuni disponibile în caz de urgență:
Microfinanțare
După cum sugerează și numele, microfinanțarea se adresează firmelor mici și microîntreprinderilor, dar și start-up-urilor. Acestea nu se pot îndatora prea mult, astfel că un împrumut pentru persoane juridice precum creditul cu aprobare rapidă de la Mikro Kapital le este de mare ajutor.
Microcreditul a devenit foarte popular în ultimii ani printre antreprenori și asta deoarece condițiile de eligibilitate nu sunt foarte riguroase, iar procesul de obținere a banilor nu se întinde pe intervale lungi de timp. Sumele accesate pot fi cuprinse între 2.000 și 70.000 de lei, dacă este vorba despre o finanțare super rapidă și pre-aprobare imediată, însă pentru un împrumut mai mare se poate depăși această valoare.
Scopul microfinanțării este de a contribui la formarea, extinderea și dezvoltarea firmelor mici. Instituțiile financiare nebancare oferă astfel de împrumuturi care, uneori, sunt singura soluție a antreprenorilor ce nu beneficiază de susținere financiară, au puține resurse ori nu pot prezenta niciun fel de garanții. Din fericire, microcreditul este o formă de ajutor prin care afacerile mici pot evolua în direcția în care își doresc.
Linie de credit rapidă
O variantă comună pentru a beneficia de susținere financiară este și creditul bancar. Multe dintre instituțiile financiare bancare de pe piață au conceput linii de credit sau produse de finanțare pentru afacerile mici care au nevoie să-și rezolve cât mai repede problemele cu cash-flow-ul.
Ca și în cazul microfinanțării, băncile pun la dispoziția firmelor mici împrumuturi destinate achiziției mărfurilor sau materiilor prime, investițiilor, susținerii activității curente sau plăților către stat, furnizori, angajați. Diferența apare la regulile și condițiile de acordare a finanțării. Cu toate că și termenul de obținere a banilor de la bancă este relativ scurt pentru creditele solicitate de întreprinderile mici, multe firme pot fi excluse de la operațiunile bancare.
În general, se solicită o activitate economică de cel puțin 3 luni cu încasări consecutive sau mai mult ori atingerea unei cifre de afaceri anuale, de exemplu, de până la 1 milion de lei. Așadar, creditele bancare sunt o opțiune doar pentru unele dintre societățile mici care pot îndeplini condițiile instituțiilor.
Factoring
Dacă firma generează deja venituri, atunci o variantă pentru finanțare rapidă sau îmbunătățirea fluxului de numerar poate fi și factoring-ul. Această modalitate se potrivește foarte bine societăților cu termene lungi de plată a facturilor. Mai exact, în funcție de facturile emise către clienți, compania poate primi finanțare chiar și pe loc pentru susținerea capitalului de lucru. Metoda implică plata unor anumite comisioane și poate fi abordată prin prisma instituțiilor bancare sau prin colaborarea cu diverse companii de factoring.
Indiferent dacă este necesară finanțarea rapidă pentru continuarea activității, investiții, plata impozitelor sau a altor datorii emergente, se găsesc soluții în orice situație. Micii antreprenori au la dispoziție câteva căi prin care să ajungă în posesia banilor de care au nevoie, trebuie doar să le acceseze la timp pentru a-și putea pune afacerile pe picioare ori, după caz, să le dezvolte sau să le salveze de la eșec.