Sunt utilizator de produse Fitbit de mulți ani. Primul meu device de la această companie era un mic Fitbit Zip, un pedometru conectat, cu clips, pe care îl agățam de bata pantalonilor și care îmi monitoriza numărul de pași. Îi spun ”conectat” și nu ”smart” pentru că nu era mai nimic smart la el în afară de abilitatea de a se conecta la smartphone prin aplicația Fitbit dedicată.

Anii au trecut, tehnologia a avansat cu o viteză uimitoare și încă utilizez dispozitivele Fitbit. În timp ce redactez acest articol, ceasul Fitbit Sense de la încheietură îmi monitorizează nivelul de stres, ritmul cardiac, temperatura la nivelul pielii, saturația de oxigen din sânge, somnul (când dorm, evident) și îl pot folosi și pentru a-mi genera o electrocardiogramă. Ah, și îmi numără pașii și îmi urmărește și activitatea fizică, evident. Fitbit Charge 5, cel mai nou tracker lansat de companie, face aceleași lucruri, într-un form-factor gândit pentru cei care preferă o brățară inteligentă pe care să o poarte lângă un ceas analog.

Și ce se întâmplă cu aceste date? Ei bine, ele sunt adunate în aplicația Fitbit, procesate și transformare în informații valoroase, care te pot ajuta să ai un stil de viață mai sănătos, să îți dozezi mai bine efortul de la sală, să dormi mai liniștit și să îți gestionezi stresul.

Fitbit Premium duce totul la următorul nivel, deblocând analize și mai amănunțite, dar și conținut video realizat de experți de renume din întreaga lume pe teme ce țin de fitness, mindfulness, nutriție și somn. Totul sub forma unui abonament anual care nu depășește valoarea unui abonament la sala de fitness pentru o lună.

Ce este Fitbit Premium

Pentru a explica mai bine ce este Fitbit Premium și ce aduce acest abonament, poate merită să intrăm un pic în detaliu privind lucrurile pe care un dispozitiv Fitbit (alături de aplicația dedicată) ți le oferă și fără să fii abonat.

De exemplu, după fiecare noapte în care vei purta dispozitivul Fitbit la încheietură vei putea vedea ce notă a obținut sesiunea ta de odihnă (cât de bine ai dormit). Vei putea afla cât de multă mișcare faci și câte minute ți-ai petrecut în ”zona de arderi active”, câți pași ai făcut. Vei afla care ți-e nivelul de stres, chiar și saturația de oxigen din sânge și pulsul. Aceste funcționalități sunt de bază pentru Fitbit și vor rămâne gratuite.

Așadar, ce deblochează un abonament premium? Răspunsul scurt - informații mult mai amănunțite. Știi că nu ai dormit tocmai bine, dar nu știi exact de ce? Raportul privind somnul este mult mai detaliat, iar nota primită îți este explicată și primești sfaturi concrete care te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor. În plus, o nouă funcționalitate ce a devenit disponibilă de curând se folosește de microfonul smartwatch-ului sau smart tracker-ului tău pentru a monitoriza dacă sforăi - astfel, un abonament Fitbit Premium îți poate releva dacă ar trebui să îți faci griji în legătura cu apneea.

Nu știi dacă să tragi tare sau să o lași mai moale? Cu Fitbit Premium și Readiness Score (adică scorul de pregătire fizică și psihică) afli exact cum ar trebui să-ți dozezi energia în fiecare zi, cu un raport detaliat realizat pe baza somnului, a nivelului de stres și a efortului fizic din ultima perioadă. Funcția este disponibilă pe Fitbit Versa, pe Fitbit Sense, dar și pe noul Fitbit Charge 5, doar cu un abonament Fitbit Premium.

Apoi, tot legat de analiza tuturor informațiilor pe care device-ul tău Fitbit le culege prin intermediul numeroșilor senzori cu care este dotat, mai merită menționat și raportul de bunăstare (Wellness Report) care îți oferă o privire de ansamblu detaliată asupra stării tale generale și asupra lucrurilor pe care le poți îmbunătăți pentru a avea o viață mai echilibrată. Eu, de exemplu, am aflat că am un stil de viață foarte sedentar de când lucrez de acasă, lucru pe care încerc să-l schimb.

Acest raport poate fi util chiar și când vrem să ne programăm controale de rutină la un medic, ele oferind insight valoros și un punct de plecare bun într-o conversație cu doctorul, alături de raportul de EKG ce poate fi generat de către aplicația Fitbit.

Și apoi urmează partea mai practică a abonamentului. Vrei să faci sport acasă, pentru că nu te simți sigur la sală în pandemie, sau pur și simplu nu vrei să fii înconjurat de alți oameni când îți faci exercițiile? Abonamentul Fitbit Premium vine la pachet cu antrenamente video pe care le poți urma de acasă, ca și cum ai avea un antrenor de fitness la tine în încheietură și la tine pe telefon. Clipurile sunt în limba engleză și detaliază exact ce trebuie să faci pentru rezultatele obținute, deci vor fi ușor de urmărit.

Și degeaba faci sport bine dacă nu mănânci cum trebuie. În aplicația Fitbit, mulțumită abonamentului Premium, vei avea acces la rețete delicioase, dar sănătoase, pe care să ți le prepari acasă. Eu fiind pasionat de gătit, folosesc aplicația Fitbit și pe post de ”carte de bucate” și am găsit de numeroase ori inspirația pentru feluri de mâncare reușite.

Apoi, dacă treci printr-o perioadă stresantă și simți că grijile te copleșesc, ai acces la conținut care te va ajuta să meditezi și să te relaxezi. Realizate în parteneriat cu aplicația Calm, aceste sesiuni de meditație ghidată te fac să uiți, pe moment, de tot ce te apasă și să vezi lumea cu alți ochi. E altă funcție utilă pe care o folosesc ocazional pentru a mă deconecta.

Apoi vine partea distractivă, mai ales dacă ești genul competitiv. Fitbit nu înseamnă doar dispozitive și o aplicație, ci o comunitate formată din oameni ca tine - oameni care vor să să doarmă mai bine, să arate mai bine, să se simtă mai bine per total. Și, prin intermediul Fitbit Premium, poți transforma aceste țeluri într-o competiție prietenoasă, luând parte la tot felul de jocuri și provocări distractive în aplicație.

6 luni de acces gratuit la Fitbit Premium

Poate unul dintre cele mai importante aspecte ale abonamentului Fitbit Premium este că oricine se poate bucura de el gratuit timp de 6 luni. Tot ce trebuie să faci este să achiziționezi un nou dispozitiv Fitbit (cum ar fi Fitbit Charge 5 sau Fitbit Sense, de exemplu) și vei beneficia de toate funcționalitățile descrise mai sus timp de jumătate de an. După ce te vei fi convins de toate avantajele Fitbit Premium, îți poți prelungi abonamentul pentru un an pentru aproximativ 80 euro - adică prețul unui abonament la sală pe o lună de zile.

Descoperă mai multe despre abonamentul Fitbit Premium aici.