Schimbă viziunea atunci când simți că e nevoie

Ca antreprenor trebuie să iei decizii rapide și să-i faci și pe ceilalți din jurul tău să creadă în ele. Fiecare afacere are un scop, dincolo de cel de a face bani. Viziunea afacerii trebuie comunicată clar angajaților și trebuie să te ții de ea. Să urmărești viziunea, care să fie și în ADN-ul angajaților. Dar nu trebuie să-ți fie teamă să schimbi această viziune dacă piața o cere. Trebuie să fii pregătit. De cele mai multe ori nu vei avea nevoie să schimbi misiunea afacerii, dacă lucrurile merg bine, dar nu te îndrăgosti prea mult de un business. Important e să te păstrezi rece și să nu-l tratezi ca pe un copil. Flexibilitatea contează.

Schimbă modelul de business

Dacă ai o alimentară sau o benzinărie s-ar putea să nu fii nevoit să schimbi modelul de business, dar dacă ai de exemplu un atelier care produce haine, poți să te gândești la un moment dat să nu vinzi doar offline, ci să încerci și online. Sau să închiriezi haine, nu doar să le vinzi. Acest moment se numește pivotare. Când trebuie să iei în calcul schimbarea modelului de business? Poate nu ai destulă tracțiune și clienți, aşa că trebuie să vezi cum să modifici rapid modelul. De asemenea, s-ar putea ca avantajul tău competițional să nu fie văzut foarte bine de către potențialii clienți. În plus, ai grijă, chiar dacă ai profit, să te uiți la cât de rapid crești. Uneori trebuie să schimbi modelul de business ca să poți să crești mai rapid. Un model interesant văzut pe piața online e cel freemium, dar este periculos. Acesta se bazează pe gratuitate până la un anumit prag, iar apoi plată.

Schimbă modul de lucru

Te-ai gândit să schimbi modul de lucru? Poate îți permiți să nu ai o săptămână de muncă tradițională sau să ai o zi pe lună când angajații sunt încurajați să muncească de acasă. Nu e o metodă potrivită pentru toate domeniile, dar dacă ai un business în domeniul creativ, nu de producție imediată, gândește-te ce ar însemna să ai o zi de vineri mai scurtă. Poate asta înseamnă că angajații vor fi mai fericiți și mai productivi, pentru că vor dori să-și atingă cotele până la deadline-ul mai scurt. De asemenea, poți încuraja munca de la cafenea sau de acasă o zi pe lună, pentru a testa cât de bine iese această metodă.

Încurajează activitățile în echipă

Încurajează continuu activitățile făcute în echipă și colaborările între departamente sau angajați. E bine să responsabilizezi toate persoanele și să-ți dai seama cine muncește cu spor și cine nu, dar insistă să aibă și proiecte comune, cu responsabilitate dublă. Acest lucru asigură la final calitatea proiectului, dar și legăturile dintre angajați. Chiar dacă citești despre Steve Jobs și alți lideri solitari și geniali, realitatea de pe teren nu e mereu așa și afli că trebuie să te bazezi mai mult pe oameni. Designul Apple era inspirat de filosofia lui Jobs, dar echipa de designeri era foarte mare și lucra în permanență la noi și noi idei. În plus, munca în echipă aduce un scop comun oamenilor și o apropiere de companie.

Linia de vacanță

Companiile moderne încearcă să implementeze un model de lucru diferit. De exemplu, se vorbește despre un număr nelimitat de zile libere, dar care este raportat la aceleași deadline-uri și task-uri. Practic, angajatul poate să-și ia concediu dacă dorește, dar doar dacă poate să își termine munca la timp. E un trend care vorbește și despre nevoile generaţiei millennials. Pentru că tinerii nu mai vor să aibă lucruri tradiționale, ei poate își vor termina munca la timp și vor să plece la festival de joi până duminică. Vacanța nelimitată trebuie să vină însă cu responsabilități, de exemplu deadline-uri foarte clare pentru angajați.

Finanțare prin linia de credit

Un lucru pe care trebuie să-l iei în calcul e posibilitatea unei linii de credit, care oferă flexibilitate în rambursare și continuitate pe termen mediu și lung pentru investiții în echipamente și cheltuieli curente. Banca Transilvania oferă Linia de credit fără garanții cu o valoare maximă de 500.000 de lei, pentru 24 de luni. Linia de credit poate fi şi prelungită, din acest motiv poți să planifici mai bine investițiile pe care vrei să le faci și să ai siguranța unui cash flow constant.

Vestea bună e că plătești dobândă doar pe partea consumată din împrumut și poți refinanța și credite luate de la alte bănci. Pentru a lua un împrumut fără garanții trebuie să ai grijă să ai o firmă care nu este în interdicție de a emite cecuri bancare, să nu figurezi la Centrala Riscurilor de Credit, să nu ai popriri active și să nu ai înregistrări active în Buletinul Procedurilor de Insolvență. Pentru mai multe detalii despre cum poți să aplici, dă click pe acest link.