Lansată în decembrie 2019 de trei antreprenori tineri, George Moroianu (24 de ani), Alin Luca (27 de ani) și Alex Burghelia (23 ani), Flip cumpără, verifică și vinde telefoane recondiționate. Cei trei păstrează 57,74% din acțiuni și vor dezvolta accelerat platforma în perioada următoare.

Flip a avut o evoluție rapidă până acum, ajungând la 50.000 de clienți în mai puțin de doi ani. A vândut primul smartphone în decembrie 2019 și a atins o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro la finalul anului trecut. În acest timp, echipa a crescut până la 50 de angajați în momentul de față. Cei trei fondatori estimează o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2021 și o creștere a echipei la peste 100 de angajați, până la jumătatea anului 2022.

”Cu investițiile inițiale am reușit să creștem mai repede decât ne propusesem la nivel local, iar pentru a putea scala și duce business-ul la nivel internațional avem nevoie de tehnologie și know-how operațional crescut. Avem un produs de calitate, resursele necesare, o echipă talentată, suportul eMAG și o viziune comună care ne dau încredere că vom reuși să devenim principalul marketplace de produse recondiționate din regiune. Investiția atrasă se va duce în trei direcții: dezvoltarea echipei, a produsului și internaționalizarea Flip”, au declarat fondatorii George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia.

”Am descoperit trei tineri energici și extrem de motivați să ducă Flip la nivelul următor, care au demonstrat că antreprenoriatul în economia digitală are perspective foarte bune, indiferent de vârsta antreprenorilor. De asemenea, avantajele specifice economiei circulare, prin care clienții pot economisi bani și contribui la protecția mediului, vor schimba rapid felul în care milioane de oameni vor cumpăra și folosi produsele, nu numai în segmentul smartphone. Cred că fiecare dintre noi are prin sertare produse pe care nu le mai folosește, iar prin Flip acestea se pot transforma ușor și rapid în bani. Flip este în poziția în care poate deveni liderul pieței de produse recondiționate în CEE în următorii trei- cinci ani”, a declarat Bogdan Axinia, Managing Director eMAG Ventures.

Ce soluții aduce pe piață Flip

Flip rezolvă problema de siguranță și garanție cu care se confruntau atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de produse utilizate comercializate prin site-urile de anunțuri. Datorită procesului de verificare și recondiționare, vânzătorii își primesc garantat banii, iar cumpărătorii primesc un telefon aproape ca nou, cu garanție și drept de retur, totul în siguranță și fără bătăi de cap.

În ultimii 10 ani, comercializarea electronicelor second hand și recondiționate, în special a telefoanelor, a devenit un trend foarte puternic. Țările din Vest, precum Statele Unite, Franța, Germania, sunt printre primele care au îmbrățișat conceptul de economie circulară și beneficiile acesteia. Procesele de recondiționare au devenit extrem de avansate cu ajutorul tehnologiei, iar clientul primește un telefon perfect funcțional care arată ca nou, cu o garanție de 12 luni și drept de retur în 14 zile, cu un preț avantajos.

eMAG susține economia circulară de peste 10 ani prin programul de produse resigilate și nu întâmplător prima investiție a eMAG Ventures este direcționată către un marketplace din această zonă. Pe lângă finanțare, Flip va beneficia de expertiza eMAG de accelerare a afacerilor prin tehnologie, know-how operațional și scalare rapidă a business-ului la nivel internațional.

eMAG Ventures este un program de investiții pentru companii de tehnologie care aduc inovații în produse și servicii adresate direct sau indirect clienților finali. Dincolo de finanțare, eMAG le va oferi companiilor selectate know-how-ul acumulat pe parcursul a 20 ani de experiență în cel mai dinamic sector tech al momentului, stimulând economia digitală. Astfel, business-urile selectate vor beneficia de expertiza de accelerare a afacerilor și extindere internațională, dobândită în urma dezvoltării unor proiecte majore, cum este eMAG Marketplace, și a unor companii care au crescut rapid în ultimii ani precum Sameday, Fashion Days, tazz sau Zitec.

GapMinder a vândut acțiunile pe care le deținea în Flip

GapMinder Venture Partners a vândut pachetul de acțiuni pe care îl deține în cadrul Flip.ro, marketplace online de comercializare a telefoanelor recondiționate, către eMAG Ventures, program lansat de eMAG pentru investiții în companii de tehnologie.

GapMinder a investit 150.000 de euro în Flip.ro în două runde de finanțare, prima rundă fiind prin Techcelerator, program de accelerare care se adresează startup-urilor de tehnologie din România și Europa de Sud Est.

“Acesta este cea mai rapidă performanță a unui startup susținut de Techcelerator. Ne-am întâlnit cu cei trei fondatori ai Flip.ro în 2019 când au fost acceptați în unul dintre programele de accelerare dezvoltate de Techcelerator și i-am remarcat alături de alte 35 de echipe selectate din peste 200 de startup-uri. Faptul că acum atrag o investiție din partea eMAG Ventures și devin parte a grupului eMAG, validează încă o dată rolul pe care Techcelerator îl are în identificarea și dezvoltarea startup-urilor early stage românești și în pregătirea acestora pentru a ridica runde succesive de investiții. Vedem această evoluție ca o realizare extraordinară în parcursul unui startup early-stage românesc care, cu echipa, viziunea și susținătorii potriviți, în doar doi ani și prin două runde de finanțare, ajung să demonstreze importanța și profitabilitatea investițiilor pre-seed și seed”, a declarat Cristian Dascălu, cofondator Techcelerator și partener GapMinder.

Investiții de 370.000 euro primite până acum de Flip.ro

Aceasta este cea de a treia rundă de investiții pe care o atrage Flip.ro, celelalte două fiind în 2019 și în 2020 și având o valoare totală de 370.000 de euro.

În 2019, Flip.ro a fost selectată în programul Techcelerator obținând o finanțare de 120.000 de euro, GapMinder VC fiind unul dintre primii investitori. În vara 2020, Flip.ro a atras 250.000 de euro, runda fiind condusă de GapMinder VC.

Fondatorii Flip.ro vizează pentru acest an afaceri de 14 milioane de euro, comparativ cu 2,5 milioane de euro anul trecut. De asemenea, aceștia estimează că businessul va ajunge la aproximativ 100 de angajați în vara lui 2022, dublu față de în prezent.

”Când am investit pentru prima dată în 2019 în Flip.ro ne-a atras cu precădere echipa. De asemenea, ne-am uitat la potențialul lor de a ajunge foarte departe, de a se dezvolta considerabil în regiune și chiar dincolo de regiune. Fondatorii își doresc acum să treacă la nivelul următor, vor să se extindă în Europa Centrala și de Est și să adauge noi categorii de produse. Prin această tranzacție pot să se dezvolte mult mai rapid, pot ajunge o companie foarte mare în doi-trei ani ca parte din grupul eMAG. Au un potențial enorm împreună. A fost cea mai înțeleaptă decizie pentru ei, dar și pentru noi, investitorii”, a afirmat Dan Mihăescu, partener fondator GapMinder Venture Partners.