Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, cel mai mare producător român de software, a anunțat pe scena Techsylvania faptul că va lansa un incubator dedicat startup-urilor din zona de securitate cibernetică.

”România are câteva companii care lucreză în cybersecurity. Avem un rol important în regiune pe zona de securitate cibernetică. Însă ecosistemul nu e dezvoltat. Vedem o diversitate în râdul domeniilor în care startup-urile de aici inovează, dar nu e un cluster. Problema pe care o vedem este că viteza de a învăța și de a avea abilități pentru a ieși în afară cam lipsește. Nu este un ecosistem format în zona de cybersecurity”, a precizat fondatorul și CEO-ul Bitdefender.

În acest sens, Bitdefender a decis să lanseze un incubator dedicat startup-urilor din zona de pre-seed. ”Vom lua echipe din diverse domenii cărora le vom da diverse topics pe care să le rezolve”, a mai spus Talpeș adăugând faptul că expertiza pe care compania sa o are pe zona de securitate cibernetică a fost unul dintre motivele care a stat la baza deciziei de a lansa acest incubator. ”Vrem să creem un incubator pentru zona de cybersecurity. Avem o listă de topics, domenii «fierbinți» în cyber și echipele vor veni cu soluții care pot fi patentate sau cu un proof of concept”, spune Florin Talpeș.

Potrivit acestuia, dacă acum 5 ani duceam lipsă de finanțare în România, acum nu mai este la fel. ”Dacă ești activ, ai finanțare. Noi putem oferi mentorat pentru validarea tehnologiilor, înțelegerea poziționării acelor tehnologii, strategii ca să ducem pe piață acele produse. Nu e neapărat despre finanțare, o vom oferi, dar nu asta e important. Le vom împărtăși din knowledge-ul nostru”, declară reprezantul Bitdefender precizând faptul că incubatorul va fi lansat la începutul lunii septembrie, iar startup-urile interesate vor avea acces la o listă de guidelines pentru a avea acces în cadrul acestui program de incubare.

Incubator Bitdefender - buget de 1 milion euro

Pentru lansarea acestui program de incubare, Bitdefender are un buget de 1 milion de euro, valoarea finanțărilor oferite startup-urilor care vor fi incluse în program (incubarea va dura cel puțin 6 luni) pornind de la 50.000 de euro. ”Nu am stabilit detalii. Suntem la început în acest domeniu și învățăm și noi. Ne vom da seama pe parcurs și vom adapta finanțările în funcție de ceea ce vom vedea. Echipele pot primi și mai mult de 50.000 de euro”, ne-a declarat Florin Talpeș.

Pe lângă finanțare, echipele vor avea acces la mentorat din partea unei echipe Bitdefender. ”Înețelegem piața și știm cum să facem produse globale. Credem că partea de mentorat este partea care aduce valoare în plus acestui program la care ne-am gândit”, a mai spus Talpeș.

De asemenea, programul se va adresa starutp-urilor din regiune, nu doar din România. Unul dintre criteriile pe care fodnatorul Bitdefender le-a stabilit clar este faptul că vor putea aplica startup-uri care ori au o idee aflată a stadiul de modelare (au un detaliu al unui brevet), ori au un proof of concept pentru produs. ”Scopul nostru este de a ne folosi ceea ce am învățat în acești ani pentru a-i duce de la acest stadiu la cel de produs vandabil”, ne-a precizat fondatorul Bitdefender. Pe lista startup-urilor de interes se află cele care dezvoltă produse pe zona de securitate cibernetică, dar și cele care lucrează pe domenii conexe. Din punctul de vedere al lui Florin Talpeș, zona mașinilor autonome, Robotic Process Automation (RPA) sunt domenii hot pe care pot fi dezvoltate produse care au legătură și cu zona de securitate cibernetică.

Bitdefender furnizează soluții de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Bitdefender, cel mai mare producător român de software, anunța faptul că fondul de investiții Vitruvian Partners devenea al doilea cel mai mare acționar al companiei, odată cu achiziția pachetului minoritar de aproximativ 30%, deținut de fondul de investiții Axxess Capital. Ca urmare a acestei tranzacții, valoarea companiei Bitdefender urca la peste 600 de milioane de dolari.

De asemenea, tot spre finalul anului trecut, Bitdefender decidea să mute producția dispozitivului Box v.2 în România, la Satu Mare, trecând cu fabrica din China. Bitdefender Box 2 este un sistem avansat de protecție a datelor personale, bazat pe analiza în timp real a traficului de internet și mecanisme de corelare a incidentelor de securitate cibernetică care avertizează asupra amenințărilor periculoase și blochează încercările atacatorilor de a invada intimitatea utilizatorilor.