Moartea fondatorului unui exchange de criptomonede din Canada a pus în dificultate compania și clienții acestuia - el era singurul care avea știa parola unui wallet în care erau stocate criptomonede în valoare de 137 de milioane de dolari. În plus, alte 53 de milioane de dolari ale startup-ului QuadrigaCX sunt blocate, acesta fiind în dispute cu terțe părți.

Gerry Cotten era unic asociat și administrator al companiei QuadrigaCX când a decedat la vârsta de 30 de ani, în luna decembrie, după ce a suferit de Crohn, o afecţiune inflamatorie intestinală. Urmând practica standard în cazul posesorilor de criptomonede, QuadrigaCX păstra majoritatea bunurilor într-un așa-numit “cold wallet”, adică fără conexiune la internet, măsură luată pentru a preveni atacurile hackerilor.

Potrivit declarațiilor soției lui Cotten, acesta păstra wallet-ul pe un laptop criptat și era singurul care avea acces - în total, depozita 137 de milioane de dolari ale peste 100.000 de clienți. Pentru a sparge programul de criptare, soția lui a angajat un expert care a reușit să acceseze conturile de email personal și de la muncă, iar acum încearcă să obțină acces și la contul criptat. Sarcina este îngreunată de faptul că fondatorul a folosit un sistem de mesagerie criptat, dar mesajele vor dispărea după o perioadă de timp, așa că șansele de a le citi scad constant.

Mai multe detalii din această poveste puteți citi pe Ars Technica.