Anunțul fondului cu o prezență de 18 ani pe piață vine la doi ani după o altă rundă de finanțare, considerată record la acea dată, în valoare de 1,2 miliarde de dolari. În 2016, acei bani au fost împărțiți între finanțări pentru companii aflate în early-stage și un grup de companii selecte din portofoliu care începuseră să aibă deja mai multă tracțiune.

Lightspeed Venture Partners este doar cel mai recent fond de venture capital care anunță că strânge bani de la investitorii pe care îi reprezintă.

La începutul acestei săptămâni un anunț similar a fost făcut de General Catalyst, un alt VC cu o experiență de 18 ani în piața de profil din State, care vrea să strângă 1,375 miliarde de dolari pentru a susține startup-uri în primele faze de dezvoltare, dar și companii aflate în faza de growth.

În plus, săptămâna trecută reprezentanții Khosla Ventures spuneau că vor pune la bătaie 1,4 miliarde de dolari pentru finanțări early-stage și seed. Battery Ventures a făcut rost de 1,25 de miliarde de dolari de la investitori, iar Sequoia Capital (cel de-al doilea cel mai mare acționar al Dropbox, acum o companie listată) strânge 12 miliarde de dolari.

Mișcările fondurilor de investiții din State sunt similare cu cele făcute în urmă cu doi ani, când s-au strâns unele dintre cele mai mari finanțări. De principiu, acțiunile acestor VC-uri gigant nu sunt deloc rele, însemnând faptul că există foarte mulți bani în piață pentru susținerea financiară a startup-urilor.

Însă, nu putem să nu ne întrebăm dacă această goană după bani a fondurilor de venture capital americane nu este și un răspuns la faptul că japonezii de la SoftBank au strâns 100 de miliarde de dolari pentru SoftBank Vision Fund (au contribuit și investitori din Orientul Mijlociu, extrem de dornici să-și ducă banii în Silicon Valley), spunând că, acest fond ar fi doar primul de această dimensiune.

Va fi interesant de urmărit acest mic ”război” al banilor din Silicon Valley. Cu speranța că, la final, vor avea de câștigat cele mai noi startup-uri care vor să schimbe lumea în care trăim.