Un program important pentru companiile mici și mijlocii va fi Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, unde prioritatea de investiție este sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

Fondurile totale pentru acest proiect sunt de 50.587.986 de euro și apelul a fost deschis în ianuarie 2018 și se va încheia în iunie 2018. Alte proiecte pe fonduri europene sunt destinate mai mult firmelor mari sau administrației publice.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că finanțează și programul Start-Up Nation.

Finanțare Start-Up Nation

Ministerul a anunțat, joi, că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU) a semnat trei contracte de finanțare, în valoare totală de aproximativ 93,7 milioane euro, în cadrul apelului de proiecte de tip noncompetitiv România Start-Up Nation.

Prin aceste proiecte, al căror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, sprijinim întreprinderile să se dezvolte și să creeze locuri de muncă în România. Estimăm că, după finalizarea activităților, minim 2.100 microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de sprijin, fiind create si menținute minim 4.200 locuri de muncă”, a declarat Marius Nica, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, într-un comunicat de presă.

Activitățile finanțate, derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), cuprind selecția planurilor de afaceri depuse de antreprenori, susținerea implementării planurilor de afaceri și monitorizarea acestora în perioada de sustenabilitate. Proiectele încurajează antreprenoriatul și ocuparea pe cont propriu, prin susținerea dezvoltării de întreprinderi cu profil non-agricol din zona urbană.

Doar 20% dintre IMM-urile românești desfășoară în prezent activități de export, contribuind cu 25% la exporturile totale din România. Reprezentanții IMM-urilor din țară au tras un semnal de alarmă asupra faptului că, anul acesta, povara fiscală asupra microîntreprinderilor se va dubla, în timp ce redevențele sunt omise din buget.
Lista completă cu fonduri europene poate fi văzută mai jos. Poți să o descarci pentru a o studia cu atenție.

Calendar Fonduri Europene 2018 by Vlad Andriescu on Scribd