În cadrul evenimentului Start-up Next, Ioan Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, a detaliat rezultatele programelor Start-Up Plus şi Start-Up Diaspora.

Astfel, Start-Up Plus a avut o alocare de 105 milioane euro. Beneficiarii au depus 347 proiecte, cu o valoare de peste 1 miliard euro, ceea ce a reprezentat 960% din alocare. Din proiectele depuse, 195 au fost aprobate pentru finanțare, valoarea acestora depășind jumătate de miliard euro.

Din totalul proiectelor aprobate, pentru 173 s-au încheiat contracte de finanțare, cu o valoare de peste 482 de milioane de euro. Prin România Start-Up Plus, au fost create 7.656 IMM-uri și au fost înființate 8.700 locuri de muncă.

Astfel, beneficiarii de grant-uri au investit banii europeni în activități recreative și distractive, activități fotografice, întreținerea si repararea autovehiculelor, fabricarea pâinii, prăjiturilor și a produselor de patiserie.

Diaspora Start Up a avut o alocare de 30 milioane euro. Beneficiarii au depus 59 proiecte, cu o valoare de peste 144 milioane de euro, ceea ce a reprezentat 483% din alocare. Din totalul proiectelor depuse, 35 au fost aprobate la finanțare. Valoarea acestora a fost de 85,5 milioane de euro.

Pentru 32 dintre proiecte au fost încheiate contracte de finanțare în valoare de 75,3 milioane de euro, reprezentând, în final, 251% procent de contractare. Prin Diaspora Start-Up au fost create 1.026 IMM-uri și au fost înființate 2.463 locuri de muncă.

Țările cu ponderea cea mai mare din care a fost selectat grupul țintă în cadrul Diaspora Start-Up sunt:

Spania – 27,09 %;

Italia – 25,27 %;

Marea Britanie – 13,99 %;

Germania – 5,90 %;

Republica Moldova – 5.14 %;

Activitățile vizate de beneficiarii Diaspora Start-Up sunt lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, întreținere peisagistică, realizarea de soft-uri la comandă, restaurante, fabricarea mobilei, fabricarea pâinii.

„Prin aceste două programe au fost create 11.000 locuri de muncă – o plus valoare pe care trebuie să o apreciem și o încurajăm. Sunt câteva mii de români care s-au întors din străinătate să își pună în aplicare ideile de afaceri”, a declarat Raluca Turcan, viceprim-ministru al României.

În ceea ce privește perspectivele pentru noua perioadă de programare, ministrul Fondurilor Europene Ioan Marcel Boloș a declarat că: „Am avut o rată bună de succes și ne gândim să facem aceleași demersuri în viitoarea perioadă de programare, când intenționaăm să dublăm sumele alocate acestei componente importante de antreprenoriat și resurse umane. Echipa MFE și cea a Băncii Mondiale lucrează împreună la un proiect ce are la bază o schimbare de paradigmă și trecerea la o nouă logică a utilizării fondurilor europene destinate acestui segment. În următoarea perioadă de programare, inițiative precum cele prezentate astăzi de beneficiarii POCU trebuie să facă parte din preocupările noastre de viitor, când vom miza pe specializarea inteligentă și economia digitală. Ne vom alinia acestor trenduri de la nivelul Uniunii Europene, promovând domenii de înaltă calificare”.