Însrierile pot fi trimise accesând acest link. Termenul-limită de depunere a candidaturilor este 12 aprilie 2021.

LeadershIP4SMEs reunește un consorțiu de 8 parteneri din Europa, cu expertiză complementară (patentare, business support, investiții etc.), aliniați la obiectivul de a traduce proprietatea intelectuală din start-up-uri și IMM-uri în valoare adăugată pentru acestea.

Cei mai promițători 30 candidați din toata Europa vor beneficia de un program intensiv de training și consultanță pentru valorificarea proprietății intelectuale. Cele 30 companii vor primi expunere media, precum și acces la o rețea extinsă de investitori care prioritizează proprietatea intelectuală și felurile în care aceasta poate fi valorificată.

Conceptul LeadershIP4SMEs ține cont de realitatea că economia bazată pe cunoaștere creează noi reguli pentru dezvoltarea și exploatarea tehnologiilor emergente. Start-up-urile și IMM-urile europene se confruntă cu provocarea de a rămâne relevante în raport cu competitorii internaționali, pentru care capitalurile și oportunitățile de afaceri sunt mai ușor accesibile. Astfel, Iceberg+ și cei 7 parteneri ai săi din țări precum Germania, Austria sau Italia își propun să ofere sprijin pentru dezvoltare companiilor care dețin drepturi de proprietate intelectuală.

În cadrul LeadershIP4SMEs, vor fi selectate 15 IMM-uri și 15 startup-uri care vor să își fructifice drepturile de proprietate intelectuală. Acestea vor beneficia de:

  • Acces la platforma „Venture Development Platform (https://venture-dev.com/platform)” pentru parcurgerea proceselor de dezvoltare și utilizarea unui set de instrumente de planificare strategică
  • Acces la o rețea europeană de parteneri de afaceri
  • Acces la o comunitate de investitori (business angels, fonduri de capital, bănci)
  • Evaluare a pregătirii pentru investiții și pentru valorificarea proprietății intelectuale
  • Acces la oportunități de finanțare publică pentru protejarea proprietății intelectuale și dezvoltarea de proiecte colaborative
  • Sprijin personalizat pentru accelerarea dezvoltării prin coaching individual cu experți în proprietate intelectuală, inovare deschisă și dezvoltare de afaceri
  • Sprijin de la o rețea extinsă de experți externi și organizații de promovare a afacerilor.

„Credem că proprietatea intelectuală nu trebuie să rămână un subiect abordat prin metode învechite, gri și hiperbirocratizate. La Iceberg+ implementăm proiectul LeadershIP4SMEs deoarece crede că managementul corect al proprietății intelectuale poate face diferența dintre ceea ce numim „hypergrowth” și picajul liber al unui nou produs sau serviciu. Alături de partenerii din consorțiu, vom depăși acest status quo rigid și vom accesibiliza valorificarea proprietății intelectuale pentru start-up-uri și IMM-uri. Pe lângă cele 30 companii beneficiare, proiectul produce o metodologie clară și un set bine structurat de informații, precum și creionează o infrastructură europeană de lideri în domeniul proprietății intelectuale, de care vor putea beneficia alte companii pe viitor” a declarat Zaki Milhem, Chief Innovation Officer Iceberg+, companie-lider pe piața consultanței pentru inovare.

Compania brașoveană Iceberg+ colaborează cu echipa BCR pentru a ajuta startup-urile și IMM-urile din România să participe la activitățile organizate de rețeaua europeană LeadershIP4SMEs și să beneficieze de oportunități de finanțare și colaborare pentru a-și dezvolta activitățile.

Conexiunile pe care proiectul și le fixează ca obiectiv vor deschide orizonturi noi pentru firmele din România prin colaborări directe cu parteneri din alte țări europene și acces la servicii oferite de omologii cu care Iceberg+ cooperează.

Pentru a beneficia de aceste oportunități, IMM-urile și startup-urile care dezvoltă produse și servicii bazate pe tehnologii disruptive și care vor să își protejeze ori să își extindă proprietatea intelectuală pot să depună candidaturile pe website-ul LeadershIP4SMEs până pe 12 aprilie 2021. Candidații selectați vor susține, ulterior, un pitch în fața unui juriu format din experți în afaceri, proprietate intelectuală și capitaluri de investiții.

Firmele interesate pot să consulte ghidul LeadershIP4SMEs despre cum pot pregăti o aplicație câștigătoare