În primul rând, ca să termin repede cu partea rea, nu primim în Uniunea Europeană Apple Intelligence, asta dacă nu știai până acum. Deci fără AI de la Apple la noi, deocamdată.

Personalizare iOS 18

Primul lucru pe care ți-l recomand este să îți muți iconițele acolo unde vrei pe ecran, pentru că acum poți. Nu mai e ca „pe timpuri”, când toate aplicațiile erau în linie, ci dacă vrei să ai pe o pagină câte o aplicație în fiecare colț și atât, poți. Asta e prima schimbare majoră, care se leagă de alta. Tot iconițele pot avea acum o temă întunecată, dacă intri în secțiunea de personalizare și alegi modul luminos sau întunecat pentru aplicații.

Eu le-am setat să se facă întunecate la apus și luminoase la răsărit. Arată fresh, iar dacă ai un telefon mai vechi, o să-ți dea impresia că ți-ai luat unul nou, cam ca atunci când îți iei o husă nouă. De asemenea, poți colora iconițele în orice nuanță vrei tu, deci cu siguranță dacă te ambiționezi, vei avea un telefon unic.

Pe ecranul de blocare poți schimba comenzile de jos, deci nu mai trebuie să te limitezi la lanternă și cameră, ci poți alege dintr-o multitudine de alternative. Eu am pus în colț stânga Shazam pentru căutare rapidă și în partea opusă lanterna.

Și centrul de control poate fi personalizat, iar prima dată îl vei vedea în trei pagini, cu comenzi pentru muzică sau cele generale, de exemplu. Poți să le elimini și să revii la o variantă cât de cât apropiată cu cea inițială, dar trebuie să te obișnuiești cu faptul că dacă ai nevoie de acces la datele mobile sau la Bluetooth, va trebui să apeși de două ori pe grupul de comenzi pentru conectivitate. Asta cu siguranță se va schimba cu un update, pentru că multă lume se plânge de poziționarea lor, dar deocamdată, nu ai ce le face.

Meniul de setări al telefonului este mai ordonat și poți găsi mai ușor ceea ce ai nevoie, iar aplicația de poze a fost și ea schimbată. Acum ai mai multe sugestii în partea de jos, practic sub fotografiile tale. Este o schimbare ciudată cu care eu m-am obișnuit repede și vestea bună e că poți adăuga sau elimina scurtăturile de sub fotografii, după bunul plac. Eu am păstrat niște comenzi rapide pentru mai multe foldere și cam atât, dar și aici opțiunile sunt multe.

Productivitate iOS 18

Dacă folosești lanterna, află că acum poți regla ușor intensitatea ei din Dynamic Island cu swipe-uri sus-jos, iar dacă ai un iPhone 15 Pro sau 16 Pro, poți regla chiar și cât de larg să bată lumina, cu swipe stânga-dreapta. Asta e mișto dacă vrei să umbli noaptea prin casă și nu vrei să știe chiar toată lumea ce faci sau nu vrei să consumi repede bateria. În Safari poți ascunde acum anumite elemente care distrag atenția, cum ar fi reclamele de tip video, care rulează în fundal. Nu funcționează chiar mereu, dar atunci când merge, e ca și cum ai avea un adblocker, fără să dai de bănuit.

O funcție pe care eu o folosesc tot timpul este memorarea parolelor, iar acum, ai o aplicație dedicată pentru asta. Funcționează ca până acum, doar că în loc să fie în setările telefonului, este o aplicație de sine stătătoare. Te sfătuiesc dacă nu ai făcut-o până acum să intri și să o configurezi, salvează-ți toate parolele și nu va mai trebui să ți le amintești. Tot în parole telefonul îți poate sugera combinații puternice pe care nu le va putea sparge niciun hacker, dar funcția asta exista deja.

În notițe poți face calcule acum și mi-aș fi dorit mult să am asta în școală. Poți să scrii sau să desenezi într-o notiță un calcul pe care îl dorești, urmat de un „egal”, iar telefonul rezolvă instant problema, dar dacă vorbim de ecuații mai complicate, mai bine folosești aplicația de calculator, care e și ea mai deșteaptă.

Acestea sunt noile funcții din iOS 18 pe care eu le-am folosit până acum și care îmi plac. Mai sunt și altele, dar trebuie să ai telefonul setat în engleză cu dialect american.