Creșterea este determinată de liberalizarea pieței de energie și de adăugarea de noi linii de business cu valoare adăugată mai mare, precum cea de vânzare de echipamente.

Managementul Restart Energy, o companie înființată în 2015 la Timișoara, vrea ca până la finalul anului să ajungă la 65.000 de clienți persoane fizice, mai mult cu 35.000 față de 2020. De asemenea, pe segmentul de business vizează să ajungă la 7.500 de clienți, în creștere cu 50% comparativ cu anul trecut.

Venituri mai mari cu 83% față de 2020

Avansul numărului de clienți, dar și adăugarea de noi linii de business - precum vânzarea de echipamente - vor duce la o majorare semnificativă a cifrei de afaceri. Astfel, Restart Energy mizează pe venituri de 220 milioane de lei în 2021, mai mult cu 100 de milioane de lei (+83%) față de anul trecut.

Conducerea companiei are în plan ca la sfârșitul lui 2021 să atingă un profit net de 24, 2 milioane de lei, comparativ cu aproximativ 13 milioane de lei (estimat) anul trecut.

“De la începutul acestui an, odată cu liberalizarea pieței de energie, am înregistrat o creștere foarte mare atât în privința solicitărilor de oferte cât și a numărului de clienți noi. Astfel, observăm că primim zilnic aproximativ o mie de solicitări, iar în jur de 70% dintre cei care se informează despre ofertele noastre ne devin și clienți. Știm că este un efect temporar - de câteva săptămâni - datorat liberalizării pieței. Însă acest eveniment istoric pentru piața românească de energie va schimba felul în care arată întregul domeniu, iar pe noi ne va susține în îndeplinirea obiectivelor” spune Armand Domuța, CEO și fondator Restart Energy.

O emisiune de obligațiuni verzi de 3-5 milioane de euro

Alături de liberalizarea pieței, un alt factor important pentru dezvoltarea Restart Energy în acest an, dar și în următorii cinci este lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi. Emisiunea de obligațiuni este de altfel și cel mai important plan al companiei la început de an.

Prin această emisiune, Restart Energy targetează să obțină 3-5 milioane de euro pentru investiții. Dobânda va fi de aproximativ 8-10%, iar listarea la Bursa de Valori București va avea loc în următoarele săptămâni. Plasamentul va fi intermediat de societatea de brokeraj GOLDRING.

“Emisiunea de obligațiuni este o primă etapă în executarea strategiei noastre privind numărul de clienți, integrarea de active de producție regenerabilă, extinderea regională și atingerea țintei de a furniza energie 100% din surse regenerabile. În următorii cinci ani vizăm atingerea unor ținte ambițioase, dar realizabile: capacități de producere de energie regenerabilă de 500 MW, 300.000 de clienți retail și business, o cotă de piață de 2,5% la energie electrică și 1,5% pentru gaze naturale pe un model complet digital. Suma obținută prin această emisiune de obligațiuni ne va ajuta să ne atingem aceste obiective”, adaugă Armand Domuța.

Proiecte de 500 de milioane de dolari până în 2025

Restart Energy vrea să lanseze anul acesta un plan de achiziții și dezvoltare de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de 500 MW. Proiectele urmează să fie finalizate până la sfârșitul 2025. Conducerea companiei își dorește ca în fiecare an, până în 2025, să achiziționeze și să dezvolte 100 MW de proiecte solare, eoliene, biogaz, biomasă și energie geotermală.

Acest plan al Restart Energy va avea nevoie de investiții de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. În acest sens, la mijlocul acestei luni, Restart Energy anunța faptul că a intrat într-un joint venture cu compania de consultanță și administrare a fondurilor Interlink Capital Strategies (SUA).

Cele două entități vor dezvolta proiecte de energie verde în valoare de 500 de milioane de dolari în România și țările vecine, precum și pentru a lansa platforma RED în SUA. Investiția din România va finanța planurile Restart Energy de achiziție și dezvoltare proiecte de energie regenerabilă de 500 MW de până la finalul 2025. Conducerea Restart Energy vrea să achiziționeze și să dezvolte în fiecare an 100 MW de proiecte solare, eoliene, biogaz, biomasă și energie geotermală.

Proiectele Restart Energy vor necesita investiții de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. Interlink va activa ca un consilier strategic pentru finanțarea acestor proiecte.

Pe lângă achiziția și dezvoltarea de proiecte de 100 MW anul acesta, conducerea companiei vrea că în 2021 să dubleze volumele furnizate către consumatori atât pentru furnizarea de energie cât și pentru gaze naturale.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital 100% românesc, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy are peste 30.000 de clienți persoane fizice și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Șerbia și, începând cu 2021, intenționează să se dezvolte pe mai multe piețe europene, incluzând Germania și Spania.