Proiectul a fost lansat în urmă cu un an de câțiva antreprenori și specialiști din industria locală de gaming, iar recent a primit acreditare Unity, devenind centru autorizat Unity atât pentru formare profesională cât și de examinare.
Am stat de vorbă cu Andrei Istrate, co-fondator GameDev Academy și co-fondator al Romanian Games Developer Association, el însuși game developer cu o carieră solidă în spate, despre cum poți pune umărul la dezvoltarea unei noi generații de talent în game development și cum poți schimba percepția părinților asupra faptului că jocurile sunt o ”pierdere de timp”.
”România este una dintre puținele țări din Europa care nu oferă suport de specialitate în sistemul educațional de stat. Cu toate acestea, industria de game development din România este în plină dezvoltare, iar cererea de talente depășește cu foarte mult oferta pieței de muncă. În momentul în care am creat GameDev Academy, am luat în calcul cerințele pieței și input-ul companiilor care activează în domeniu. Ceea ce a reieșit este faptul că puține persoane au acces la cursurile și trainingurile din acest domeniu. Așadar, am considerat că este momentul oportun să demarăm proiectul”, povestește Andrei referitor la nevoia de a lansa acest proiect.
GameDev Academy - când jocurile nu sunt o pierdere de timp
Din punctul de vedere al lui Andrei, industria de game development din România suferă de o lipsă atât a informațiilor cât și a resurselor, astfel că GameDev Academy își dorește să ofere persoanelor pasionate de acest domeniu un suport pe care să se bazeze contant.
”Cursurile conțin o dimensiune vocațională. În al doilea rând, prin intermediul GameDev Academy, dorim să aducem, față în față, angajatori și potențiali angajați mult mai pregătiți. Nu în ultimul rând, susținem dezvoltatorii independenți prin diverse colaborări și proiecte pe care le demarăm, precum proiectul Game LAB, un incubator pentru startup-uri”, spune Andrei Istrate.
Dacă au de ales între a-și încuraja copiii să devina dezvoltatori de jocuri sau avocați, doctori, ingineri, economiști, bancheri, sunt rare cazurile în care recomandă industria jocurilor video
Potrivit co-fondatorului GameDev Academy, provocările nu lipsesc nici acum, deși proiectul este pe piață deja de un an de zile iar primele generații de cursanți au trecut deja prin curriculum. Iar pentru că fondatorii GameDev Academy își doresc să atragă cursanți pasionați de dezvoltarea de jocuri de la o vârstă cât mai fragedă, una dintre cele mai mari provocări vine din relația cu părinții și percepția acestora despre jocurile video.
”Etichete precum „pierdere de timp” sau „jocurile nu reprezintă o carieră” sunt frecvente. Dacă au de ales între a-și încuraja copiii să devina dezvoltatori de jocuri sau avocați, doctori, ingineri, economiști, bancheri, sunt rare cazurile în care recomandă industria jocurilor video. Specific pentru noi, la GameDev Academy, este o provocare constantă această luptă pe care o ducem cu percepții care uneori acționează în defavoarea dezvoltării talentelor copiilor”, afirmă Andrei Istrate.
GameDev Academy - portofoliu cursuri
GameDev Academy a pornit în vara lui 2017 cu o serie de cursuri pilot. În acel moment erau disponibile cursuri de introducere în Game Design, testare jocuri, grafică 2D, animație sau modelare 3D, sau Unity. ”Am intrat în 2018 cu 10 cursuri și o serie de workshop-uri și seminarii de sine stătătoare la care oricine poate participa. Acestea acoperă domenii precum programare, grafică, design și testare de jocuri video. Portofoliul GameDev Academy conține cursuri ce ajută participanții să înceapă o carieră în acest domeniu de activitate. Suntem atenți atât la nevoile studiourilor locale, cât și la nevoile celor interesați de astfel de cursuri, astfel încât, la final, toată lumea să aibă de câștigat. Asta înseamnă că în viitor, vom echilibra portofoliul nostru de cursuri în funcție de nevoile industriei și a celor care își doresc să lucreze în companiile de la noi”.
Ce au făcut cei care le-au urmat? Aici vine partea interesantă și dovada că acest program este extrem de util, pentru că deja GameDev Academy se poate lăuda cu niște povești de succes.
”O parte din cei care au participat la aceste cursuri s-au angajat la diferite studiouri locale pe poziții precum tester jocuri video sau junior developer, iar alții și-au găsit colegi pasionați alături de care au început să dezvolte propriile proiecte, cu ambiția de a le lansa pe piață în viitorul apropiat. O parte din aceste proiecte le-am prezentat la evenimentul Bucharest Gaming Week și sperăm ca la East European Comic-Con să avem un stand unde alți cursanți își vor expune creațiile”, afirmă el.
Pentru acest an fondatorii GameDev Academy au în plan dezvoltarea portofoliului de cursuri, nu doar prin introducerea unor noi specializări, ci și prin introducerea unor module pentru avansați.
”De asemenea, intenționăm să organizăm cât mai multe evenimente precum workshop-uri tehnice pentru cei pasionați sau seminarii adresate în mod special părinților și profesorilor, în care să discutăm despre ce înseamnă această industrie, ce oportunități de carieră există. Vrem să aducem la cunoștință tuturor pasionaților de dezvoltare de jocuri faptul că există un suport puternic din partea noastră ce îi va ajuta să realizeze o transformare cât mai amplă a planurilor pe care le au în realitate”, spune Andrei.
Înscrieri pentru cursurile GameDev Academy
Referitor la înscrieri pentru participarea la aceste cursuri, Andrei menționează faptul că, de obicei, în momentul în care se completează o grupă, organizatorii deschid înscrierile pentru o grupă nouă – există o perioadă de 2-3 săptămâni dedicată înscrierilor înainte de începerea unui curs. ”Motivul este simplu: preferăm să organizăm 2-3 grupe de 6-8 persoane în loc de o singură grupă de 15+ persoane. Ne permite să fim mai flexibili și să oferim mai multă atenție cursanților”, declară el precizând faptul că, în funcție de specificul cursului, durata variază între 3 și 6 săptămâni.
O parte din cei care au participat la aceste cursuri s-au angajat la diferite studiouri locale pe poziții precum tester jocuri video sau junior developer, iar alții și-au găsit colegi pasionați alături de care au început să dezvolte propriile proiecte
Cursurile se desfășoară în sesiuni de maxim 2h, cu o frecvență de maxim 2 sesiuni pe săptămână. ”Am structurat cursurile GameDev Academy astfel încât să includă o dimensiune vocațională unde cursanții sunt ghidați, în funcție de înclinațiile pe care le au, către disciplina care li se potrivește cel mai bine. De asemenea, am pus accent și pe parcursul lor de carieră, unde le prezentăm cursanților oportunitățile de angajare din domeniu”, mai spune Andrei Istrate.
Acreditarea Unity
Pentru a veni în ajutorul cursanților și a-i ajuta să își găsească un job mai ușor sau chiar să ajungă să își dezvolte propriile studiouri de jocuri, fondatorii GameDev Academy și-au dorit să ia acreditarea Unity.
”Marea majoritate a dezvoltatorilor indie din România folosesc Unity ca editor pentru proiectele lor. În cazul studiourilor multinaționale, sunt folosite des limbaje precum C++ sau Java pentru care am descoperit o ofertă bogată de cursuri în România. Așadar, am considerat mai prielnic să venim cu o soluție în sprijinul celor care vor să învețe să folosească Unity”, afirmă Andrei.
Discuțiile cu cei de la Unity au început în luna aprilie 2017 și s-au finalizat în noiembrie 2017. Astfel, GameDev Academy oferă cursuri de Unity care au la bază curricula și materialele transmise oficial de cei de la Unity. ” În ceea ce privește examinarea, suntem centru autorizat să organizeze examene la finalul cărora, în funcție de punctajul obținut, participanții pot obține o diplomă certificată „Unity Developer”. Suntem în proces de a pregăti prima sesiune de examene oficiale în această primăvară, iar pentru această vară pregătim module adiționale de Unity pentru avansați”, mai spune Andrei Istrate.
Pasiune pentru gaming și cel puțin 14 ani
Co-fondatorul GameDev Academy mizează pe mix-ul de cursuri pe care-l oferă acest program pentru a atrage cursanți pasionați de game development. Deși afirmă că pasiunea, creativitatea și interesul pentru dezvoltarea de jocuri nu au limită de vârstă, există, totuși o limită de vârstă pentru cei care vor să urmeze cursurile. Și asta pentru că, spune Andrei, la anumite cursuri, tinerii participanți se pot confrunta cu situația în care materialul predat depășește stadiul cunoștințelor obținute în clasă, în special în clasele 5-8. Așa că, orice persoană cu vârsta minimă de 14 ani, pasionată de domeniul dezvoltării de jocuri, cu sau fără experiență în acest domeniu, se poate înscrie la cursurile oferite de GameDev Academy.
”Dacă doresc o carieră în acest domeniu, atunci se pot baza pe noi ca fiind partenerii lor pentru a îi ajuta și îndruma la început de drum. Trainerii noștri care asistă cursanții sunt experimentați și manifestă un interes autentic pentru educație și inovație. Un alt aspect care ne reprezintă este atmosfera relaxantă, unde încurajăm creativitatea și spontanietatea ideilor (ex: la cursul de Game Design examenul se dă cu piese Lego). Adițional, mediul de lucru este unul profesional din punct de vedere al tehnologiei pe care o punem la dispoziția cursanților. Foarte important este faptul că participanții au posbilitatea de a adăuga la portofoliul personal de lucru ceea ce au creat și dezvoltat pe parcursul sesiunilor”, declară Andrei Istrate.
În ceea ce privește costul cursurilor, prețul pornește de la 1.500 de lei pe curs. ”Prețurile au crescut anul acesta, aspect pe care noi l-am menționat încă de când am pornit proiectul GameDev Academy. Pentru primul an de activitate, am stabilit ca toate cursurile noastre să aibă un preț promoțional”, menționează Andrei.