Potrivit rezultatelor unui recent studiu dat publicității de Gartner, cheltuielile guvernamentale pentru IT la nivel mondial se estimează că vor totaliza 565,7 miliarde de dolari în 2022, în creștere cu 5% față de valorile înregistrate în 2021.

”Ultimii câțiva ani marcați de provocări persistente generate de pandemie au mobilizat un val de activități de transformare digitală în interiorul organizațiilor guvernamentale din întreaga lume,” a declarat Daniel Snyder, analist director la Gartner. „Guvernele desfășoară activități inovatoare prin valorificarea tehnologiei pentru a eficientiza serviciile digitale, pentru a avansa procesele de automatizare și pentru a dezvolta experiențele cetățenilor.”

Se estimează că în 2022 cheltuielile guvernamentale pentru IT vor crește în toate segmentele, cu excepția serviciilor interne și a serviciilor de telecomunicații. Continuând tendința din 2021, se preconizează că software-ul va înregistra în 2022 cea mai puternică creștere în toate segmentele.

Deoarece modernizarea sistemelor cu grad mare de vechime de utilizare continuă va fi o prioritate în organizațiile guvernamentale, creșterea segmentului de sisteme de centre de date va continua să scadă în perioada de prognoză, așa după cum reiese și din datele prezentate în tabelul de mai jos.

Guvernele continuă să investească în aplicații software critice care sprijină direct interfețele utilizatorului final, conducând la o creștere puternică în acest segment. Cheltuielile pentru serviciile de telecomunicații vor scădea în 2022, pe măsură ce guvernele reduc cheltuielile pentru sistemele vechi costisitoare în favoarea modelelor de livrare a serviciilor digitale.

Modelul „Anything-as-a-Service”, popularitate ridicată

Anything-as-a-Service (XaaS) câștigă popularitate în cadrul organizațiilor guvernamentale, deoarece oferă o rentabilitate mai bună a investiției, evidențiind cheltuielile IT în timp, făcând bugetarea pentru IT mai previzibilă, evitând în același timp acumularea datoriilor de natură tehnică.

Reprezentanții Gartner estimează că până în 2026, majoritatea noilor investiții în IT ale agențiilor guvernamentale vor fi făcute în soluții XaaS.

”Pandemia a accelerat adoptarea de către sectorul public a soluțiilor cloud și a modelului XaaS pentru modernizarea accelerată a sistemelor învechite și implementările de noi servicii,” a subliniat Snyder, completând că ”54% dintre directorii IT din mediul guvernamental care au răspuns la sondajul Gartner CIO Survey din 2022 au indicat că se așteaptă să aloce fonduri suplimentare platformelor cloud în 2022, în timp ce 35% vor reduce investițiile în infrastructura învechită și tehnologiile centrelor de date.”

Având în vedere provocările continue cu care se confruntă organizațiile în materie de resurse specializate, XaaS simplifică sarcina organizațiilor guvernamentale de a găsi specialiștii potriviți prin intermediul modelelor de operare XaaS.

Modelele de livrare XaaS necesită seturi interne diferite de abilități IT și solicită mai puțin organizațiile de a dezvolta sau dobândi noi competențe IT, adesea greu de găsit și greu de menținut de către organizațiile guvernamentale.