Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de joi, 13 ianuarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Din păcate, de multe ori foarte mulți renunță la aceste intenții impuse în Anul Nou destul de rapid. Cred că toți suntem vinovați de asta. M-am gândit că la început de an ar fi potrivit un articol despre cum să-ți ții aceste promisiuni. Nu că aș ști eu tot, dar am făcut puțină cercetare și înșir mai jos ideile principale.

  • Ar trebui să-ți setezi o rezoluție, să-ți faci o promisiune care este importantă pentru tine și în care crezi. Dacă te gândești la ceva de genul „să fac sport că așa e bine” este foarte posibil să renunți.
  • Alege o intenție mai specifică și încearcă să eviți promisiunile vagi. Nu „o să fiu mai productiv”, ci „o să mă trezesc în fiecare dimineață la 7, cu o oră mai devreme decât în trecut”.
  • E important ca aceste lucruri să se transforme într-un obicei pentru că astfel va deveni natural și nu vei mai renunța. Indiferent de ce-ți propui anul acesta ar trebui să o faci cel puțin timp de 66 de zile consecutiv - atât este media pentru ca un nou comportament să devină automatism. Oamenii își înșusesc un obicei de regulă între 18 și 254 de zile.
  • Odată ce ai setat un obiectiv este bine să-l împarți în pași de acțiune, într-un plan. Nu în detaliu, însă măcar la modul general, e bine să îți pui pe hârtie niște idei.
  • Ca să te ții de plan ai nevoie și de sprijin și pentru asta poți să-ți implici un prieten sau partenerul de viață. De exemplu, dacă vrei să faci sport poate găsești pe cineva să faceți împreună sau dacă e ceva ce numai tu poți face, partenerul de viața te poate întreba din cât în când despre asta și te poate motiva să continui.
  • Dacă nu ți-a ieșit, nu dispera. Poți oricând să o iei de la căpăt și nici nu trebuie să aștepți trecerea dintre ani pentru a-ți propune obiective noi.

Suntem pe 14 ianuarie și poate acest mesaj te ajută să-ți continui eforturile în atingerea obiectivelor tale profesionale sau personale. Baftă și spor în noul an!