Global Entrepreneurship Week (GEW) este cea mai mare campanie globală de promovare a antreprenoriatului și inovării. Pentru o săptămână, milioane de tineri din întreaga lume se alătura campaniei pentru a genera idei și a reinventa modul în care facem lucrurile. Țări de pe șase continente se reunesc pentru a celebra Global Entrepreneurship Week, o inițiativă care inspiră ținerii să transforme inovația, imaginația și creativitatea în instrumentele lor cele mai puternice.

Inițiativa a apărut în anul 2008 și a venit din partea fostului prim-ministru Gordon Brown și a lui Carl Schramm, președintele Fundației Ewing Marion Kauffman. De atunci, s-a extins în 165 țări cu aproximativ 20.000 de parteneri organizând peste 35.000 de evenimente pentru 10 milioane de oameni.

În România este încă liniște în contextul acestei sărbători globale, ba chiar această săptămâna este incertă pentru majoritatea întreprinzătorilor români. Motivul? Mă refer, evident, la noile decizii guvernamentale de natură fiscală și mai ales la retorică permanență a guvernanților care se înscriu clar într-o tendință populistă, naționalistă și izolaționistă deosebit de periculoasă, îndreptată împotriva mediului privat.

Această tendință ignoră complet faptele și realitatea: marii restanțieri la neplata impozitelor pe muncă nu sunt companiile private românești, ci firmele de stat. Tot firmele de stat sunt cele care nu plătesc impozit pe profit pentru simplul fapt că au mai tot timpul pierderi uriașe datorate administrării catastrofale a managerilor politizați.

De asemenea, retorica centralistă ignoră că producția și exporturile sunt realizate în covârșitoare proporție în companiile private. Nu există nici o alternativă a statului la Bitdifender, unul din starurile industriei IT, sau la Aramis Invest, cel mai mare producător și exportator de mobilier din România.

Cu ce greșesc cele 400.000 de PFA-uri când li se schimbă forma de încadrare fiscală, adică sunt mințite, în câteva ore sau zile, cât înseamnă timpul scurs de la ședința de guvern la publicarea formei finale în Monitorul Oficial?

Stau și mă întreb: cu ce au greșit antreprenorii români dacă zilele acestea, în Săptămâna Globală a Antreprenoriatului – 13-19 noiembrie – trebuie să-și sacrifice timpul pentru a-și bate capul cu noile costuri la nivel de procese de lucru cauzate de Revoluția fiscală?

Ce fac greșit întreprinzătorii români dacă acum sunt forțați să își revizuiască planurile în condițiile în care normalitatea predictibilității ficale arată că un plan de afaceri se face cu cel puțin un an în avans?

Cu ce greșesc cele 400.000 de PFA-uri când li se schimbă forma de încadrare fiscală, adică sunt mințite, în câteva ore sau zile, cât înseamnă timpul scurs de la ședința de guvern la publicarea formei finale în Monitorul Oficial?

Între timp, într-o economie mai normală, în Canada, prim-ministrul, Justin Trudeau, are o poziție publică prin care da un mesaj coerent și salută Global Entrepreneurship Week, o sărbătoare mondială la care merită să participe și antreprenorii români.