Această confirmare vine la o lună după ce lucrearea Google a fost "scăpată" pe internet. Compania americană face totul oficial și acum comunitatea științifică poate analiza în detaliu această descoperire.

Procesorul 54-qubit Sycamore al Google ar putea să facă un calcul care i-ar fi luat celui mai puternic supercomputer 10.000 de ani în doar 200 de secunde. Acest calcul, ce implică generarea de numere la întâmplare, este în esență imposibil de realizat pe un computer tradițional.

Deloc surprinzător, IBM, compania care operează supercomputerul pe care Google spune că l-a învins, contestă rezultatul obținut de Google. Într-o postare pe blog, publicată luni, IBM spune că aceeași sarcină poate fi realizată de un sistem clasic în doar 2,5 zile, nu 10.000 de ani cum susține Google. IBM spune că Google "nu a ținut cont de spațiul de stocare disponibil din abundență", atunci când estimează cât timp va dura supercomputerul să efectueze calculul.

Oamenii de știință, citați de The New York Times, susțin că ceea ce a făcut Google cu acest computer cuantic este similar cu reușita fraților Wright când au zburat pentru prima dată în 1903.

Suntem încă departe în a avea computere cuantice cu adevărat utile pentru sarcini practice, dar această reușită a Google ar putea să ne arate că un astfel de viitor este posibil.