”Lumea de mâine nu va mai fi ca accea de azi”, a spus în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, precizând faptul că, în opinia sa, antreprenoriatul nu are nicio șansă dacă nu e promovat.

”Noi, la Consiliul Județean, ne propunem să facem lucruri banale sau, de fapt, normale. Oamenii trebuie să aibă încredere că se poate schimba ceva și la noi, de aceea am inițiat proiectului incubatorului de afaceri”, a adăugat președintele Consiliului Județean Ilfov.

”Fiecare generație se naște cu inteligența specifică vremurilor sale, iar noi trebuie să cultivăm această inteligență. Vrem să arătăm generației tinere că poate să dezvolte orice și că nu trebuie neapărat să se mai angajeze, așa cum făceam noi”, a declarat Marian Petrache.

90% dintre afacerile nou înființate eșuează la scurt timp după înființare, deși toți antreprenorii au convingerea, la început de drum, că afacerea lor este viabilă.

Ilfov Business Hub, program de incubare pe 3 ani

Cu peste 17.000 de afaceri noi care au primit finanțare de la stat sau din fonduri structurale în 2019, putem spune că România mustește de antreprenori, însă nu știm cu adevărat câte dintre aceste afaceri vor supraviețui primilor 3 ani, care sunt definitorii.

De aceea, programul de incubare Ilfov Business Hub se va derula pe o perioaă de 3 ani. Mai multe detalii despre inițiativa Ilfov Business Hub găsiți aici.

Studiile arată că antreprenorii identifică drept problemă principală absența surselor de finanțare, deși niciodată antreprenorii nu au avut atâtea oportunități de finanțare ca în ultimii ani. Investitorii, însă, identifică cu totul alte probleme atunci când mărturisesc că au capital pe care ar dori să îl investească în start-up-uri, dar totuși nu reușesc să plaseze capitalul respectiv în condițiile unor analize minimale care să le acopere riscul în parametri firești de piață. Din perspectiva acestora, ne lipsește în realitate o cultură antreprenorială sănătoasă și competențe de administrarea afacerilor.

În acest context, nu mai este suficient să oferim antreprenorilor finanțare și hub-uri în care să se genereze comunități de suport. Chiar dacă acestea sunt valoroase și importante pentru ecosistemul antreprenorial, este necesar un pachet mai complex de servicii care să constituie cu adevărat un sprijin integral pentru lansarea și stabilizarea unor afaceri sustenabile.

Inițiativa Ilfov Business Hub

Ilfov Business Hub a dezvoltat un astfel de program. IBH a fost fondat de CJ Ilfov din dorința de a stimula mediul de afaceri din Ilfov, însă experiențele anterioare cu proiecte destinate tinerilor antreprenori au făcut ca această inițiativă să fie gândită ca un pachet complet de servicii gratuite pentru cei mai buni antreprenori, cu ideile cele mai inovative și îndraznețe.

”Este importantă scalabilitatea afacerilor, desigur, dar pentru noi cel mai important este să susținem antreprenori curajoși, care vor să facă o diferență, care se aventurează să inoveze, care nu se tem să eșueze. Evident, e sarcina noastră să îi sprijinim să aibă succes, dar gândindu-mă la Măgurele Science Park și la anvergura și importanța strategică a acestuia, nu pot să nu îmi doresc și să nu sper ca măcar o parte din afacerile incubate la IBH să ajungă acolo, să devină membri în cluster, să devină parteneri relevanți de prim rang în proiecte cu relevanță globală. Asta îmi doresc pentru antreprenorii ce vor avea șansa să fie selectați pentru programul de incubare de 3 ani de la IBH. Am convingerea că am adus împreună suficiente elemente care să asigure sistemul de suport necesar, iar CJ Ilfov și-a asumat această inițiativă cu maximă seriozitate și determinare, la fel ca și partenerul care administrează incubatorul”, a mai spus Marian Petrache, Președinte CJ Ilfov.

Mai multe detalii despre inițiativa Ilfov Business Hub găsiți aici.

Ilfov Business Hub pune la dispoziția antreprenorilor 3 spații pentru diferite tipuri de activități, dintre care unul dintre spații, cel în care se va desfășura programul de preincubare și o mare parte din activitățile de mentorat și consultanță, se află în centrul vechi al Bucureștiului, pentru a oferi accesibilitate, dar și o atmosferă cât mai dinamică și plină de inspirație.

Înscrieri în Ilfov Business Hub

Candidații care se vor înscrie în etapa de preincubare, deschisă până pe data de 30 noiembrie, vor putea beneficia de un program intensiv de pregătire pentru transpunerea ideilor lor în planuri de afaceri viabile.

Își pot depune dosarul toți cei peste 18 ani, care vor să dezvolte o afacere în județul Ilfov. Sunt disponibile 60 de locuri. Timp de șase luni, tinerii vor face cursuri, se vor familiariza cu ce înseamnă cadrul financiar și legislativ specific unei firme, vor discuta cu mentori și vor pregăti un plan de afaceri. În urma unui concurs de planuri de afaceri, 16 persoane vor fi selectate pentru incubare. Timp de cel mult trei ani, tinerii vor primi tot sprijinul necesar și vor fi asistați pentru înființarea și dezvoltarea firmelor.

Programul este susținut de mentori cu experiență în corporații și în antreprenoriat, care vor acorda și sesiuni de consiliere individuală pe diferite teme de interes pentru cei 60 de antreprenori acceptați în programul de pre-incubare, care are o durată de 6 luni, prima fază a Ilfov Business Hub.

Pentru selecția celor 16 afaceri care vor beneficia de programul de incubare se va organiza un concurs de planuri de afaceri, al cărui jurizare va fi asigurată de business angels și investitori, precum și antreprenori de succes, care vor avea și posibilitatea de a investi în afacerile antreprenorilor selectați.

În perioada de incubare, cele 16 companii vor beneficia de spațiu gratuit de lucru, logistică, acces la tehnologie de ultimă oră, servicii de consultanță, campanii de marketing, promovare prin evenimente tematice și conferințe de anvergură, schimburi de experiență, evenimente de networking targetat, consiliere pentru atragere de finanțare din fonduri publice sau private, acces la un network important de cercetători și experți, dar și de companii și alte tipuri de parteneri, toate cu titlu gratuit, fiind finanțate de CJ Ilfov.

Fiecare din cele 16 firme va crea câte două locuri de muncă.

Mai multe detalii despre inițiativa Ilfov Business Hub găsiți aici.

”Am dorit să ne implicăm în crearea și dezvoltarea IBH pentru că am remarcat seriozitatea cu care a fost gândit conceptul acestui incubator. Am apreciat în mod deosebit faptul că nu este o inițiativă superficială, nu este acel gen de acțiune care trebuie bifată, ci un pas în plus față de ceea ce CJ Ilfov făcuse în anii trecuți prin proiectele de finanțare a start-up-urilor și a structurilor de economie socială. IBH este o continuare firească a acestora și avem elementele necesare pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Tot ce ne dorim este ca un număr cât mai mare de antreprenori sau potențiali antreprenori să aibă curajul să se înscrie în etapa de preselecție, pentru că este important să găsim ideile cele mai îndrăznețe și, în orice caz, oamenii cei mai hotărâți, pentru care să merite să investim tot efortul și energia pe care le-am alocat acestui program”, spune Rodica Lupu, fondator Loop Operations, compania care gestionează incubatorul.

Mentori IBH

Loop Operations are experiență în atragerea de finanțare prin fonduri europene și guvernamentale pentru mai mult de 200 de startup-uri și IMM-uri.

”Având în vedere faptul că vorbim despre Măgurele Science Park, căutăm proiecte care pot veni cu soluții inovatoare plecate din cercetare. Iar ca mentori, am atras lângă noi colaboratori din medii și domenii diverse: sunt antreprenori, corporatiști, manageri care vin cu experiență în conducerea unor multinaționale”, a precizat Rodica Lupu.

Iată câțiva dintre oamenii pe care îi veți găsi la IBH și cu care antreprenorii selectați vor putea lucra îndeaproape:

  • Mihaela Mureșan, Fondator și Brand Architect la Brand Essence, 18 ani experiență în marketing, dintre care 10 ca Marketing Manager al IKEA Romania || Marketing Manager la LG Electronics, Radio Contact, Publimedia și Altex, unde a lansat brandul Media Galaxy.
  • Adrian Cioroianu, Negociator || Influencer || Sales Trainer || Fondator al AC KNOWLEDGE, o companie pentru training și consultanță în vânzări || Lead organizer al TEDxFloreasca || A dezvoltat proiectul Sales Magazine - revistă de vânzări.
  • Rodica Lupu, Fondator Loop Operations și Ingenius Hub || A atras finanțări de peste 70 mil. Euro || A format o comunitate de peste 200 de startup-uri finanțate și incubate.
  • Alexandra Cernian, Doctor în ingineria sistemelor || Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București || Senior consultant și trainer în digitalizare și expert evaluator în inovație IT pentru Comisia Europeană.
  • Mihai Guran, Fondator GCG Consulting companie care recrutează, formează și apoi scalează organizații în IT și cybersecurity, lucrând cu echipe în România, America, Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca, Europa de Est și Orientul Mijlociu.
  • Cristina Cummings Toma, Partener Loop Operations || Expertiză în management financiar și consultanță juridică || Atragerea de fonduri europene - peste 60 de milioane de euro.

Alături de aceștia, s-au alăturat inițiativei numeroși business angels și investitori, dar și alți mentori și antreprenori de succes care vor participa la workshop-uri, conferințe, sesiuni de pitching și chiar consultanță individuală pentru afacerile care le vor stârni interesul.

Criterii de selecție pentru faza de pre-accelerare

Potrivit reprezentanților Loop Operations, compania care coordonează operațiunile incubatorului Ilfov Business Hub, criteriile de selecție vor fi riguroase, astfel încât să aibă acces în cadrul programului cele mai bune idei de startup-uri: de exemplu, pregătirea, vârsta, existența unui prototip, dacă afacerea este testată sau nu, locația.

”Se poate înscrie orice român din țară sau din Uniunea Europeană. Vor prima, totuși, afacerile din Ilfov”, a mai spus Rodica Lupu, fondator Loop Operations și Ingenius Hub.

Aceasta ne-a precizat faptul că antreprenorii selectați trebuie să fie dispuși să-și înființeze o firmă în Ilfov, odată ce trec de perioada de pre-incubare, iar accentul organizatorilor incubatorilor este pus pe atragerea de studenți care doresc să inițieze afaceri.

După cum menționam, perioada de înscriere pentru faza de pre-incubare este deschisă până pe data de 30 noiembrie, urmând ca după aceea 60 de idei să fie incluse în prima fază a Ilfov Business Hub.