Într-o versiune anterioară, disponibilă pe Wayback Machine și analizată de CNN, compania preciza că nu va dezvolta aplicații AI pentru arme sau alte tehnologii menite să rănească oameni, precum și tehnologii de supraveghere care depășesc normele internaționale. Cu noua actualizare, aceste afirmații au fost eliminate, conform CNN.
Google face un pas înapoi față de principiile AI
De la lansarea chatbotului ChatGPT de către OpenAI în 2022, cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale a avansat în ritm alert. Deși utilizarea AI s-a extins rapid, reglementările privind transparența și etica AI nu au ținut pasul, iar Google pare să se alăture trendului și să își amelioreze propriile restricții.
Într-o postare pe blogul Google, James Manyika, vicepreședinte senior al departamentului de cercetare, laboratoare, tehnologie și societate, și Demis Hassabis, directorul Google DeepMind, au declarat că afirmațiile și reglementările AI publicate de țările democratice au aprofundat ”înțelegerea potențialului și riscurilor AI” de către Google.
”Este o competiție globală pentru supremația în domeniul AI, într-un peisaj geopolitic din ce în ce mai complex. Credem că democrațiile ar trebui să conducă dezvoltarea AI, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului,” menționează postarea.
”Credem că firmele, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să colaboreze pentru a crea AI care protejează oamenii, promovează creșterea globală și susține securitatea națională.”
O schimbare radicală față de 2018
Google și-a publicat inițial principiile cu privire la AI în 2018, cu mult înainte ca această tehnologie să fie atât de prezentă. Actualizarea recentă reprezintă o inversare majoră a valorilor stabilite atunci.
În 2018, Google a renunțat la o ofertă de 10 miliarde de dolari pentru un contract de cloud computing cu Pentagonul deoarece „nu puteau fi siguri că acel contract se aliniază cu principiile lor față de AI”. În acel an, peste 4.000 de angajați au semnat o petiție în care au cerut o politică clară prin care nici Google, nici contractorii săi să nu dezvolte tehnologie pentru război, iar aproximativ o duzină de angajați și-au dat demisia în semn de protest.