Am plecat alături de OMV Petrom în campania RO SMART în Țara lui Andrei ca să găsim exemple de comunități și proiecte smart care schimbă România. Mai ai până pe 23 octombrie ca să poți înscrie proiectul tău pentru a câștiga până la 45.000 de euro și consultanță pentru implementare în domenii precum educație, infrastructură, sănătate, mediu, transport, agricultură, energie sau siguranță. Înscrie-te aici.

Urmărește video-ul de mai sus și citește detalii din text pentru a afla povestea Green Spots.

Un produs Made in Romania

"Produsul nostru e un produs Made in Romania, dacă mergem și mai departe e un produs Made in Braila.", spune Aurel Basuc, cofondator al Triptic Studio, alături de Adrian Țuțuianu și Cristian Danciu. E important că e gândit în România și construit aici.

La nivel tehnic, produsul funcționează ca un stâlp de electricitate, dar, așa cum spun și creatorii Green Spots, e foarte greu să mai tragi cabluri astăzi în orașe. Viitorul e unul care are grijă de mediu, care folosește energie regenerabilă.

"Produsul stă pe un schelet din oțel, el poate fi îmbrăcat cu lemn, băncuțele fiind zone ergonomice, vor fi realizate dintr-un lemn tratat contra intemperiilor. Au o baterie externă, încărcată cu panourile fotovoltaice și în funcție de client, USB-urile pentru încărcatul device-urilor.", spune Basuc.

Cum creezi un produs sustenabil în oraș

"Aducând unul dintre acești stâlpi în oraș, el va schimba cumva, o să genereze alte fluxuri, devine un atractor la nivel urban. Și poate genera funcțiuni în imediata lui vecinătate. Oferind posibilitatea de a-ți pune poșeta, de a-ți pune cafeaua pe blatul acela, de a mânca un sandviș și de a sta cu telefonul la încărcat, atât pe zi și pe noapte, având mereu pe cineva în acea zonă, poate crea o senzație de siguranță.", spune Adrian Țuțuianu.

"Cum impactează pietonul, omul care trece prin spațiul respectiv, și nu atât de mult cât de mare e nevoia de a-ți încărca telefonul. Schimbă mentalitatea. Tehnologia este una sustenabilă, după cum spunem și în prezentare.", mai adaugă el.

Și cum poți să construiești ceva în orașe hiperaglomerate? Cum poți să îmbunătățești viața oamenilor. "Tocmai asta a fost și ideea. Dacă vii cu un obiect nou de mobilier urban este practic imposibil să te legi la rețeaua de electricitate a orașului. E imposibil să mai tragi cabluri. Ce încercăm să facem cu ajutorul panourilor solare, generăm curent electric stocat într-o baterie care poate încărca la rândul ei 100-200 de device-uri, tablete, telefoane.", adaugă Țuțuianu.

Produsele pot fi montate în orașe, la festivaluri de muzică (unde cei de la Triptic Studio deja au testat un asemenea sistem) și poate fi adaptat pentru a funcționa și ca panouri publicitare sau ca zone de ședere mai îndelungată, cu ajutorul băncilor.

Iată cum ar arăta produsul în varianta cu bancă.