În cadrul hackathon-ului se poate înscrie oricine - sunt încurajați să se înscrie inclusiv cei care nu au un background în tehnologie.

Hackathon-ul cuprinde 3 categorii: 1. Take Part - Tehnologii pentru un viitor urban incluziv, 2. Take Care - Tehnologii pentru sănătate și wellbeing și 3. Take Control - Tehnologii pentru un mediu financiar mai incluziv.

Ce cuprind cele 3 categorii?

  1. Take Part - Participanții vor fi invitați să-și imagineze, să proiecteze și să construiască răspunsuri la provocările cu care se confruntă femeile și grupurile marginalizate în cadrul orașului. Câteva exemple de astfel de provocări pot fi: siguranța, accesibilitatea, igiena etc.

Accesul la locuri speciale în mijloacele de transport pentru femeile însărcinate sau care sunt însoțite de copil mic, acces la infrastructură pentru cărucioare, acces la facilități de îngrijire a copiilor și transport aproape de casă, acces la grădinițe și magazine alimentare în imediata apropiere a locuințelor urbane, siguranța și curățenia băilor publice, siguranța în transportul public, spații amenajate pentru alăptare sau schimbatul scutecelor, acces la produse de igienă menstruală, accesibilitatea chiuvetelor și ușilor în băile publice, sexualizare și obiectificare în spațiile publice și multe altele sunt câteva dintre problemele care pot fi abordate.

„Cum putem transforma „orașul bărbaților” într-un oraș pentru toată lumea? Cum ne putem asigura că femeile, LGBTQ, oameni cu abilități diferite, pot accesa toate spațiile orașului, în orice moment, în siguranță și cu încredere?”, arată organizatorii.

  1. Take Care - Sănătatea femeilor este importantă deoarce afectează și bărbații, copiii și întreaga familiile, având în vedere că femeile sunt îngrijitorii primari ai familiei de cele mai multe ori. Sănătatea femeilor este o problemă de sănătate publică și ar trebui tratată cu prioritate.

Cum putem îmbunătăți sistemele de prevenire, îngrijire și justiție în cazul atacurilor sexuale pentru a servi supraviețuitorilor și comunităților lor? Poate tehnologia să vină în întâmpinarea acestor sisteme? Cum putem dezvolta resurse care să ajute supraviețuitorii să depășească această traumă dificilă?

Cum putem elimina stigmatul și găsi o soluție pentru cei care solicită un avort și cum putem dezvolta servicii și opțiuni speciale pentru persoanele aflate în această situație care caută îngrijire și informații?

Cum putem ajuta fetele adolescente să obțină răspunsuri la întrebări despre sănătatea sexuală și pubertate? Cum putem să închidem „the pleasure gap” și să creăm instrumente de conectare care sporesc intimitatea și contribuie la creșterea plăcerii?

Acestea sunt câteva întrebările sau provocările puse de către organizatori.

  1. Take Control

Prin acest track, organizatorii își propun să găsească soluții care să contribuie la emanciparea economică a femeilor prin incluziunea financiară.

Incluziunea financiară este despre oferirea de instrumente femeilor pentru a-și spori autonomia financiară, puterea de negociere și stima de sine, reducând în același timp expunerea lor la riscuri.

55% dintre femeile chestionate într-un sondaj au fost de acord cu afirmația: „Știu mai puțin decât investitorul mediu despre piețele financiare și investiții în general”, comparativ cu doar 27% dintre bărbați.

Oamenii spun că femeile sunt investitori mai buni, deoarece sunt mai conservatoare, fac mai puține tranzacții, nu-și asumă riscuri atât de mari, dar acesta este doar un mare stereotip de gen. Acest lucru are mult de-a face cu modul în care femeile sunt crescute să se gândească la bani.

Când bărbații și femeile care au același nivel de educație în ceea ce privește investițiile, tiparele lor de risc par să fie mai asemănătoare.

Pe parcursul acestui track, participanții vor fi invitați să-și imagineze, să proiecteze și să construiască soluții tehnologice la provocările cu care se confruntă femeile și grupurile marginalizate în sectorul financiar: cum să ia decizii mai inteligente cu banii lor, cum să preia controlul asupra resurselor financiare și cum ajutăm aceste grupuri să simtă că gestionarea banilor poate fi mobilizatoare și nu intimidantă.

Cum se va desfășura hackathon-ul?

În timpul săptămânii 31 Mai- 4 Iunie vor fi găzduite discuții inspiraționale cu organizațiile și speakerii internaționali parteneri, printre care EndTab.org și Feminist.AI.

Aceste sesiuni îi vor ajuta pe participanți să se pregătească pentru proiectele din cele trei track-uri. În timpul week-end-ului 4-6 Iunie se va desfășura hack-ul propriu zis. Organizațiile partenere vor mentora echipele de-a lungul hackathonului, iar acestea vor avea ocazia să stabilească discuții one-on-one și să ceară mai multe informații despre provocările pe care aceste organizații le-au întâlnit în activitatea lor.

Care va fi rezultatul hackathonului?

„Nu credem în soluționism tehnologic, ci credem că cele mai bune rezultate pot lua diferite forme: nu doar software sau hardware, ci și artă, campanii media, video-uri, servicii sociale, programe și framework-uri pentru schimbări sistemice”, spun organizaorii.

Cum să participi?

Pentru a participa în hackathon, va trebui să te înregistrezi la acest link.