Da, Vaticanul organizează primul său hackathon. Poate părea ciudat, o glumă, dar este total adevărat.

Acest eveniment, dedicat studenților din întreaga lume (indiferent de religie sau școala urmată), va reuni 120 de participanți care vor lucra la proiecte și își vor prezenta ideile la Vatican, în fața organizatorilor, și cu ceva noroc, chiar și în fața Suveranului Pontif, între 8 și 11 martie.

Hackathonul – denumit VHacks – este organizat de OPTIC, o organizație internațională de cercetare în domeniul tehnologiilor disruptive, cofondată de Părintele Eric Salobir (unul dintre organizatorii hackathonului), dar și de un grup de studenți de la Harvard Business Scool, MIT și Harvard College.

De altfel, Jakub Florkiewicz, un tânăr care a făcut un MBA la Harvard Business School, a studiat drept și economie la Varșovia și Rotterdam, și a fost răsplătit cu un Student Nobel Prize, este inițiatorul acestui proiect. Jakub a lucrat pentru Vatican și a găsit deschidere din partea altor reprezentanți ai Sfântului Scaun. Printre ei, Părintele Eric Salobir (care predă un curs de digital communication la Universitatea Catolică din Paris), precum și Părintele Philip Larrey.

VHacks - teme pentru echipe

Misiunea acestui hackathon este de a folosi inovațiile din domeniul tehnologiei pentru a găsi soluții pentru binele societății dar și pentru a promova colaborarea între tineri din diverse medii academice, etnice sau religioase.

VHacks are ca teme principale incluzionea socială, dialogul între persoanele de credințe diferite, dar și ajutorarea refugiaților și migranților și găsirea de soluții pentru relocarea și integrarea lor.

”Tehnologia modelează societatea actuală iar impactul pozitiv pe care îl putem aduce prin tehnologie în viața oamenilor este parte din misiunea noastră”, spune Părintele Eric citat de TheNextWeb.

Relația dintre biserică și știință nu a fost una tocmai bună (aici avem exemplul lui Galileo, pe care Vaticanul l-a acuza de erezie și l-am condamnat la arest la domiciliu). Însă din Evul Mediu și până acum au trecut ceva ani, iar Vaticanul a început să își schimbe imaginea pe care o avea despre știință chiar de prin secolul 19. Odată cu organizarea acestui hackathon se pare că Biserica Catolică merge spre o nouă tradiție. Una în care credința și tehnologia pot contribui, împreună, la ajutorarea oamenilor de pretutindeni.