Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Hai să vedem ce oferă ZenFone 10 și cu ce vine diferit. La nivel de design, nu cu multe.
DESIGN
Telefonul de anul acesta este la fel de compact ca cel de anul trecut cu o diagonală de 5,9 inci, cântărește 172 de grame și o lățime de 68,1 mm, dar grăsuț la 9,4mm. Este ușor de ținut în mână și ușor de utilizat. Ca dimensiune și manevrabilitate este similar cu iPhone 14 Pro, doar că telefonul Apple este ceva mai greu. Spatele lui Zenfone 10 este dintr-un policarbonat care este plăcut la atingere, aderent, dar care permite încărcarea wireless. Acest model este midnight black, dar mai e disponibil pe albastru, verde, roșu și alb.
Avem în continuare mufă de căști de 3,5mm, buton pe lateral și senzor de amprentă, buton pentru volum, două difuzoare, port de încărcare USB-C și slot pentru SIM. În cutie vei găsi încărcător și cablu USB, dar și o carcasă minimalistă și foarte mișto.
Pe spate avem două camere foto cu un modul ieșit din carcasă deoarece acolo este camera principală care este stabilizată cu un sistem de gimbal, ca și Zenfone 9. Doar că Asus promite o performanță mai bună, stabilizare și mai zdravănă. Avem stabilizare adaptivă și astfel telefonul cropuiește mai mult în imagine în funcție de cât de gravă este mișcarea. Dacă fugi atunci o să facă un crop mai agresiv decât dacă mergi. De asemenea, are și un mod HyperSteady, însă doar la rezoluție FHD.
Camere foto și gimbal
Camera principală este una de 50 MP cu o deschidere a diafragmei f/1.9 și cu acea stabilizare pe 6 axe, iar a doua cameră este ultrawide de 13 MP f/2.2. Camera de selfie este de 32 MP
Apropo de rezoluție, telefonul poate filma 8K 24 FPS, și 4K până la 60 FPS. De asemenea, ai modurile clasice precum timelapse, slow-mo, portet, dar nu și portet video și moduri pro pentru filmare și fotografiere. Pe lângă filmări line gimbalul permite și la realizarea unor fotografii hand held cu timp lung de expunere precum light trails, traffic trails și altele, dar și fotografii de noapte reușite, în opinia mea.
Mă aștept ca acest telefon să facă poze bune, însă simt lipsa unui senzor telefoto și selfie-urile mi se par cam contrastante și nu-mi place că nu poate filma 4K cu camera frontală.
Performanță și ecran
Mai departe, la performanță, deși e un telefon mic poți să te aștepți la lucruri mărețe deoarece are un procesor Snapdragon 8 Gen 2 și până la 16 GB RAM și 512 GB spațiu de stocare. În testele 3DMark și GeekBench s-a descurcat la fel de bine ca celelalte telefoane cu acest procesor. În jocuri se descurcă bine și în Brawl Stars am avut constant 144 FPS.
Telefonul păstrează aceeași baterie de 4300 mah ca și Zenfone 9, dar Asus susține o autonomie îmbunătățită cu 13%. Oricum ar fi, Zenfone 9 avea deja o autonomie bună și anul trecut aveam un screen o time de peste 5 ore cu o singură încărcare. Încărcarea a rămas la fel de rapidă anul asta, adică 30W, dar a fost adăugată încărcare wireless la 15W, ceea ce e foarte mișto.
Ecranul este mic pentru standardele actuale, dar este unul frumos cu o rezoluție FHD+ și o rată de refresh de până la 144 Hz în jocuri video. În browsing și utilizare normală urcă până la 120 Hz. Oricum o experiență smooth. Pentru vizionare de filme și seriale, telefonul este dotat cu o pereche de difuzoare ce au un volum mare și sună destul de bine, însă la volum maxim telefonul vibrează în mână din cauza mărimii telefonului. Cum se întâmpla și cu Xperia 5, modelul compact al Sony. Vestea bună este că are suport pentru Hi-res audio și pe fir și wireless, sunetul este reglat de Dirac, are egalizator prin care poți să personalizezi felul în care sună și are și mufa de căști să nu uităm.
Concluzie
Anul trecut nu mi-a plăcut la Zenfone 9 faptul că nu avea încărcare wireless. Are acum. Că pozele aveau un effect de oversharpened și asta pare să se fi rezolvat anul asta, dar mai trebuie testat. Și nu mi-a plăcut că Zenfone 9 avea maximum 256 GB stocare și nu are suport pt card microSD. Anul acesta tot nu are suport pentru microSD, dar există și o variantă cu 512 GB stocare.
Per total, nu s-au schimbat foarte multe lucruri, dar poate nici nu era nevoie deoarece Zenfone 9 era deja un smartphone bun, acum ZenFone 10 e și mai atrăgător. Cel mai ieftin model, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare începe de la 4000 de lei. Dacă vrei un telefon mic ia în considerare Asus Zenfone 10.