În afaceri să fii deschis înseamnă mai mult decât un semn pe ușă. Înseamnă să fii dispus să investești în modalități noi prin care poți să comunici cu clienții, oportunități de transformare digitală și să optimizezi munca ta și a angajaților.

Seria „Cum să-ți digitalizezi afacerea prin PNRR” este susținută de platforma „Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie” lansată de către Vodafone Business, care oferă antreprenorilor din România exemplele antreprenorilor care s-au digitalizat, dar și soluții prin care aceștia își pot transforma propria afacere.

În această serie editorială vom discuta despre oportunitățile aduse de către programul Digitalizare IMM prin PNRR, dar și despre soluții tehnologice.

Poți vedea câteva detalii mai jos, dar urmărește clipul pentru a afla mai multe despre oportunitatea programului Digitalizare IMM.


Aproximativ 70% din IMM-urile din România au demarat până acum măcar o acțiune de digitalizare, dar doar 1% folosesc orice tip de inteligență artificială. În acest context, pierdem competitivitate. Și în episoadele anterioare am aflat ce înseamnă asta - să poți să lupți de la egal la egal cu germanii, francezii sau cehii. Să iei produsul tău în care crezi și să-l vinzi peste tot. Nu e așa complicat pe cât crezi.

În episodul de astăzi vorbim despre soluții. Cele tehnologice, de fapt, alături de Dinu Dragomir, Director Segment Strategic Customers la Vodafone Business. El va explica obstacolele în calea digitalizării, procesul implementat pe pași, dar și soluții pe care le poate pune la dispoziția antreprenorilor.

Digitalizare IMM - ce aduce „Deschis la Nou, Deschis la Tehnologie”

De curând Vodafone a lansat platforma „Deschis la Nou, Deschis la Tehnologie”, prin care pun la dispoziție antreprenorilor soluții tehnologice utile care pot fi folosite pentru transformarea digitală. De asemenea, antreprenorii găsesc acolo poveștile de succes ale celor care au rescris lucrurile cu ajutorul tehnologiei.

„Principalul obstacol în adopția de tehnologie este costul acesteia. Sau așa-și imaginează antreprenorii. Tocmai de asta în platforma noastră antreprenorii vor regăsi o serie de soluții pe care noi le oferim cu titlu de test, timp de șase luni, fără costuri, pentru a se convinge că aceste tehnologii sunt benefice afacerii”, spune Dinu Dragomir.

Ca să rezumăm, programul este deschis microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii. În funcție de dimensiunea lor cresc și finanțările. Acestea pornesc de al 20-30.000 de euro și pot ajunge la 100.000 de euro. Dar du-te la episoadele anterioare ca să vezi cele 12 criterii DESI de digitalizare din care trebuie să respecți măcar 6, dar și ce tipuri de tehnologie poți achiziționa.

Procesul de digitalizare în etape

Dinu Dragomir consideră că un antreprenor își cunoaște cel mai bine afacerea, dar are nevoie de un consultant de IT sau de digitalizare ca să poată identifica cele mai bune oportunități. Antreprenorii trebuie să identifice la început acele dureri și apoi să vadă cum pot fi transformate prin tehnologie.

„Cred că o privire mai atentă la procesele interne care pot fi automatizate, poate aduce o creștere a productivității. În relație cu clienții sunt foarte multe lucruri pe care le poți face, pentru a comunica mai bine și pentru a crește percepția de brand, să poți să vinzi mai mult”, spune Dinu Dragomir.

De asemenea, el menționează că un aspect important al procesului de digitalizare, e că aduce informații în timp real, pentru ca deciziile să fie mai rapide.

Vodafone Business pune la dispoziția clienților o soluție numită Cloud Voice, care e una de colaborare și de comunicare. „Poate fi transformat într-un call center virtual”, explică Dinu. În plus, o altă metodă simplă de digitalizare este suita Microsoft 365, de care antreprenorii știu deja.

Pe de altă parte, un element important pe care antreprenorii îl vor găsi în colaborarea cu Vodafone este o soluție de facturare electronică, ce poate schimba lucrurile și rapiditatea.

„Factura electronică este extrem de importantă pentru că elimini din timpul petrecut. De asemenea, avem o soluție de arhivă electronică numit Smart Archive, care e o soluție de document management prin care se reduc arhivele fizice, dar oferă și oportunitatea de a avea datele la îndemână”, a mai spus directorul din cadrul Vodafone Business.

Așadar, e momentul să duci afacerea ta online, să schimbi arhiva fizică într-una digitală sau să nu mai emiți facturi fizice, ci doar digitale, pentru că astfel vei avea și o imagine de ansamblu mult mai bună asupra sa.

Urmărește și ultimele două episoade pentru a afla de oportunitatea pe care o oferă programul Digitalizare IMM, dar și pe ce poți să cheltuiești fondurile.