Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 6 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Dacă în trecut, diferențele dintre varianta standard și varianta Plus sau Ultra nu erau atât de mari, anul acesta s-au schimbat lucrurile. Iar Samsung pare că a păstrat toate lucrurile bune pentru varianta Ultra.
În primul rând, varianta Ultra va primi un ecran cu o rată de refresh de 120 Hz, în timp ce varianta standard rămâne la 60 Hz. Asta în condițiile în care telefoane de 2000 de lei ca OnePlus Nord sau Moto G 5G plus au ecrane de 90 Hz.
În al doilea rând, Samsung a decis să renunțe la sticlă în favoarea combinații de plastic și sticlă pentru Note 20. Ceea ce mi se pare ciudat având în vedere că vorbim de un flagship nu de un mid-range.
În al treilea rând, doar varianta ultra are sensorul de 108 MP, în timp ce Note 20 se mulțumește cu unul de 12 MP.
Note 20 se va vinde cu un preț pornind de la 949 de euro, în timp ce varianta Ultra va avea un preț de 1299 de euro. Deci tu trebuie să decizi dacă cele trei elemente diferențiatoare vor merita cei 350 de euro în plus.
Și acum să le luăm pe rând și să vorbim despre cele două telefoane și despre accesoriile sale.
Samsung poziționează seria Galaxy S pentru cei pasionați de social media și fotografie, iar pe Note ca un telefon care funcționează ca un computer, unul pentru „work and play”.
Marea diferență dintre Note și alte telefoane este prezența stylusului și Note 20 are cel mai bun stilou de până acum, după cum ne promite compania. Latența a fost îmbunătățită, iar pe versiunea Ultra aceasta este de doar 9 milisecunde, ceea ce face scrisul să se simtă mai natural. De asemenea, au fost adăugate alte cinci gesturi pe care le poți face pentru a controla telefonul de la distanță.
Au fost aduse îmbunătățiri pentru funcția de scriere cu stylus, poți lua notițe mai ușor, le poți organiza mai eficient și există o intergrare în pachetul office pentru utilizarea stylusului. Practic, ai putea să vezi stiloul ca pe un mouse pentru un computer.
Telefoanele au păstrat designul pătrățos din trecut. Sunt obiecte frumoase și plăcute de ținut în mână. Însă, din păcate Samsung a decis să folosească o combinație de sticlă și plastic pentru Note 20, iar sticla a rămas doar pe Note 20 Ultra. Totuși, pe modulele de camera de la ambele telefoane exista gorilla glass.
Nu exista diferente mari intre cele doua modele la atingere. Însă sticlă rămâne mai plăcută și degetele aluneca mai bine pe el. Nu prea înțeleg de ce a decis Samsung așa ceva când și telefoane din seria A, midrange, au gorilla glass.Să facă seria Note mai accesibilă? Nu cred deoarece Note 10 a avut același preț de vânzare ca și Note 20. Important este că acest mix de elemente permite că telefon sa se încarce wireless la 15 wați.
Față de versiunea anterioară, butoanele au fost mutate de pe o parte pe alta, la fel și locul stylusului. Pe spate continuăm să vedem diferențe cu Note 20 Ultra cu un ansamblu de camere care iese în evidență mai mult. La ambele telefoane, cele trei camere sunt încastrate în acest dreptunghi. Însă versiunea Ultra are un design mai rafinat, și chiar dacă iese mai mult din carcasă îmi place mai mult decât aspectul camerelor de pe Note 20.
Display-ul este mare și frumos cu o singură perforație în partea de sus pentru camera de selfie, iar muchiile negre ale display-ului sunt mici. Diferența la acest capitol, dintre cele două telefoane, este făcută de faptul că Note 20 este plat, în timp ce varianta ultra are marginile curbate. Bineînțeles, Note 20 Ultra este mai mare cu un ecran de 6,9 inci, în timp ce Note 20 are un display cu o diagonlă de 6,7 inci. De asemenea, rezoluția este mai mare pe Ultra la 3,200 x 1,440 pixeli față de Full HD+ pe Note 20.
Note 20 Ultra a primit rata de refresh de 120 hz, însă asta e posibil doar la rezoluție full HD+ nu și WQHD, deci trebuie sa faci un compromis. Păcat, deoarece alte modele îți ofer și rezoluție ridicată și resfresh mare.
Note 20 Ultra este disponibil în Mystic Bronze și Mystic Black, iar Note 20 în bronze, black și green. Bronzul este o culoare chiar frumoasă și mi se pare că se potrivește pe un produs high end.
La interior lucrurile nu stau foarte diferit și ambele telefoane au procesorul Samsung Exynos 990, la fel ca pe S20. În ceea ce privește memoria RAM, Note 20 vine cu 8 GB, iar Note 20 Ultra cu 12 GB. Spațiul de stocare variază pentru varianta standard între 128 și 256 GB, iar pentru Ultra între 256 GB și 512 GB. Doar pentru Ultra există posibilitatea măriri spațiului cu un card microSD.
Bateria de pe Note este de 4300 mAh, iar de pe Ultra 4500 mAh și vor putea fi încărcate pe fir la 25 de wați. Nici foarte rapid, nici foarte încet. Vor exista versiuni 4G și 5G.
Telefoanele rulează foarte bine, cum era de așteptat și zboară prin meniu. Utilizarea stylusului îmi pare naturală și fluidă, iar rata de refresh de 120 Hz este excelentă pentru gaming. Păcat că nu este și pe Note 20.
Samsung Galaxy Note 20 pare că are un sistem foto împrumutat de la S20 cu un senzor principal de 12 MP, unul ultrawide de 12 MP și o cameră telefoto de 64 MP.
În același timp, Note 20 Ultra are o cameră principală de 108 MP cu sistem de autofocus mai performant, un senzor de 12 MP ultrawide și o cameră telefoto tot de 12 MP. Ambele telefoane vor avea acel Space Zoom introdus cu S20 Ultra, însă nu de 100x, ci de 50x pe Note 20 Ultra și 30x pe Note 20.
Sistemul de autofocus cu laser de pe Samsung Galaxy Note 20 Ultra este rapid și pare să funcționeze foarte bine. Cât timp am avut să testez camera în acea periodă. Vom vedea cum se descurcă în testele adevărate la review.
Telefoanele vor putea filma și 8K la 30 de cadre pe secundă sau 8K la 24 de cadre pe secundă cu un aspect de 21:9 pentru un look mai cinematic. Cei de la Samsung au spus că nu există o limitare pe acest mod de filmare și că ai putea filma cât te ține spațiul de stocare sau bateria.
Samsung aduce la nivel audio pentru filmări și-ți dă posibilitatea să alegi de unde să ia sunet, din față, spate sau de peste tot din jur. Alte noutăți țin de Dex și acum vei putea face o conexiune wireless cu orice smart TV care suportă screen mirroring sau cu un monitor, PC sau MAC și astfel pe un ecran ai putea să vezi o rețetă și pe telefon să-ți iei notițe, de exemplu. De asemenea, Samsung a anunțat și un parteneriat cu Microsot și oferă Xbox Game Pass însă nu și pentru Romania, din păcate.
Samsung introduce și o funcție de partajare de fișiere fără să fie nevoie de un cablu sau să atingi telefoanele între ele. Se numește Point to Share și pare să funcționeze similar cu AirDrop de la Apple.
Nu în ultimul rând, Samsung a mai prezentat tabletele S7 și S7 Plus, smartwatch-ul Watch 3 și căștile wireless buds live în formă de bob de fasole.
Căștile sunt interesante prin designul unic și au noise cancelling, promit șase ore de redare de muzică și 29 de ore cu încărcare în cutie. Costă 189 de euro și sunt disponibile pe bronz, negru și alb.
Watch 3 va fi disponibil în două mărimi 41 și 45 mm. În plus față de modelele din trecut, ceasul îți poate măsura nivelul de saturație a oxigenului din sânge, are fall detection și atunci când cazi primești o notificare pe care dacă nu o oprești trimite un SMS și locația unei persoane desemnate. Varianta mai mică costă 429 de euro, iar cea mare 459 de euro.
Samsung Tab S7 are o diagonală de 11 inci, iar S7 Plus ajunge la 12,4 inci. Ambele au rate de refresh de 120 Hz, suportă stylus și poți împărți ecranul în trei pentru multitasking. Varianta standard este 699 de euro și cea mare 899 de euro.
Aceata a fost prezentarea noilor produse Samsung și promit să intru în mai multe detalii despre fiecare dispozitiv în parte atunci când vor ajunge la review.
În plus, în cadrul evenimentului Unpacked 2020, Samsung a prezentat și Fold2, a doua versiune a primului telefon pliabil al companiei. Acesta nu a fost disponibil la hands-on, însă aflăm că designul a fost rafinat, iar display-ul mărit. Ecranul de acoperire este acum de 6,2 inci, iar cel mare ajunge la 7,6 inci. Mai multe detalii despre Samsung Galaxy Fold2 vom afla în septembrie.