Lenovo ne-a chemat în Bologna pentru a ne arăta toate gadgeturile pe care le-a prezentat în cadrul CES 2020. Lenovo Yoga 5G este primul PC portabil ce se va putea lega la rețelele 5G. Dar să vorbim mai întâi despre designul acestui device.

Lenovo Yoga 5G arată ca orice alt laptop din gama Yoga. Are un profil subțire, carcasa este din aluminiu, dar laptopul pare suficient de solid încât să reziste transportului zilnic într-un rucsac. Are balamaua clasică Yoga, care permite întoarcerea completă a ecranului, pentru folosirea device-ului în modul tabletă, iar mici accente lucioase completează designul elegant al laptopului.

La nivel de porturi nu sunt foarte multe lucruri de zis - Lenovo Yoga 5G vine cu două porturi USB-C, cu o mufă Jack, dar și cu un slot nanoSIM pentru conexiunea 5G. Per total, nu ai zice că vorbim despre un laptop care speră să revoluționeze piața dispozitivelor ultraportabile, dar asta este mai mult un atuu decât un dezavantaj pentru cei care vor dispozitive care să iasă în evidență prin utilitatea lor, nu prin luminițe, briz-briz-uri și alte trucuri de design.

Lenovo Yoga 5G - Specificații tehnice

Dacă la exterior Yoga 5G arată ca majoritatea laptopurilor din această serie creată de Lenovo, la nivel de componente lucrurile nu stau chiar așa. Să aflăm ce specificații oferă Lenovo Yoga 5G.

Lenovo Yoga 5G este unic pe piață la momentul actual. Nu pentru ecranul său de 14 inch, cu rezoluție full HD, nici pentru cei 8GB memorie RAM și nici pentru SSD-ul de 256 sau 512GB - ci pentru procesorul său, dar și pentru modemul inclus. Mai exact, Lenovo Yoga 5G este unul dintre primele laptopuri de pe piață care rulează Windows 10 pe un procesor Snapdragon 8CX. Prin intermediul acestui procesor, Lenovo susține că autonomia lui Yoga 5G ajunge până la 24 de ore.

Avem de-a face, deci, cu un laptop care se descurcă decent în sarcinile de zi cu zi, dar cu o baterie pe care s-ar putea să trebuiască să o încarci doar la câteva zile. În cadrul evenimentului, am putut vedea cum funcționează Yoga 5 la redarea de conținut video la rezoluție mare, cum se mișcă în browsing, dar și în editarea de documente. Nu este un laptop de pus serios la treabă, dar poate fi un companion bun atunci când vine vorba de o vacanță în care știi că va trebui să răspunzi la emailuri, într-o cafenea, când nu ai chef de birou, sau chiar în avion, când vrei să urmărești serialul preferat pe un ecran generos.

Ce ai putea să faci cu un laptop ce se poate conecta la rețelele 5G?

Să descoperim use-case-urile pe care le promite Lenovo Yoga 5G.

Modemul inclus pe Yoga 5G este tot de la Qualcomm - vorbim despre modelul X55 5G care oferă suport atât pentru rețelele cu frecvență sub 6Ghz, cât și pentru cele milimeter wave. Asta înseamnă viteze de transfer cuprinse între 1 și 2Gbps. Yoga 5G va fi o mașinărie perfectă pentru streaming video oriunde te vei afla, pentru transfer rapid de fișiere de dimensiuni mari, un gadget pe care să îl ai mereu la tine. Prețul va fi de circa 1.500 de dolari, dar va mai dura până îl vei putea folosi la adevărata sa valoare.

În cadrul evenimentului de la Bologna, Lenovo a mai prezentat și alte noutăți. Printre cele mai notabile se numără Lenovo Thinkbook Plus, un laptop cu un al doilea ecran pe carcasa superioară, Lenovo Ideapad Duet Chromebook, o tabletă bazată pe Chrome OS cu tastatură detașabilă, Lenovo Smart Frame, o ramă foto inteligentă cu aspect de tablou, dar și noile sale monitoare de gaming.

Prețul Lenovo Yoga 5G este pe măsura specificațiilor sale. Este un ultrabook pregătit pentru viitor, un ultrabook care îți oferă și mai multă portabilitate, și mai multă viteză.