Nicolae Andronic, fondator al Sergentro Software și creatorul aplicației B.R.O., spune că “bulină roșie” este cunoscută de toți locuitorii Bucureștiului, fiind un indicator pus pe clădirile cu risc seismic ridicat pentru a ne indica că acea clădire are șanse mari de a se prăbuși în cazul unui seism mai puternic. Această bulină, împreună cu inspecția vizuală a clădirii, ne dau o idee destul de bună despre cât de periculos este locul în care ne aflăm.

“Dar atât clădirea în sine, cât și bulina roșie, sunt indicatori strict vizuali, fără nicio valoare pentru cei ce nu îi pot observa. De exemplu, pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Avem, de asemenea, multe cazuri în care clădirea a fost renovată superficial, arătă bine, dar este în continuare extrem de periculoasă. Sau proprietarii clădirii, în mod ilegal, au scos sau ascuns această bulină roșie. Pentru a rezolva aceaste probleme, am creat B.R.O. Bulina Roșie Online, o aplicație ce permite identificarea în timp real a clădirilor cu risc seismic din vecinătate. Scopul ei este de a fi în primul rând o modalitate de conștientizare a pericolului reprezentat de clădirile cu risc seismic”, spune creatorul aplicației.

B.R.O. (Bulina Roșie Online) este o aplicație mobilă ce funcționează în prezent pe dispozitivele mobile cu sistem de operare Android, funcționând, în prezent, pentru București.

Cum funcționează B.R.O.?

  • Verifică locația ta
  • Utilizatorul trebuie în primul rând să instaleze aplicația disponibilă gratuit în magazinul Google Play.
  • Aplicația B.R.O. poate fi utilizată în două moduri:
  • Navigație în timp real

În modul “Verifică locația ta” aplicația îți arată clădirile cu risc seismic din apropierea locației unde te afli. Este necesar să ai activat GPS-ul telefonului tău pentru o cât mai mare precizie.

Astfel, poți afla instant cea mai apropiată clădire cu risc seismic: la ce distanță de tine se află și în ce direcție. Poți astfel află dacă te afli în pericol imediat.

“Cum spuneam, am încercat să fac aplicația utilă și pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Așa că aplicația poate fi comandată și prin comenzi vocale, iar informațiile oferite de ea sunt disponibile ca notificări audio în limba română”, mai spune Nicu.

În mod “Navigație în timp real” aplicația poate fi utilizată în background, aceasta verificând periodic locațiile prin care mergi și atenționându-te atunci când te vei afla în apropierea unei clădiri cu risc seismic.

“O altă informație utilă oferită de aplicație este reprezentată de “Adăposturi”. Aici poți vedea pe hartă adăposturile organizate de Primăria Municipiului București în caz de cutremur major. Sper să nu fie cazul vreodată, dar în cazul unui seismic poți folosi aplicația pentru a merge spre cel mai apropiat adăpost”, continuă antreprenorul.

Află mai multe informații despre aplicația creată de Nicolae Androinic pe wall-street.ro.