Potrivit studiului, România stă cel mai bine în Europa Centrală și de Est în privința raportului dintre specialiști IT și populație, cu un număr estimat de 110.000 de profesioniști, peste Polonia, care are 100.000 de specialiști IT. De asemenea, sunt 20.000 de companii care activează în domeniul IT, iar mai mult de 100 de companii au peste 200 de angajați.
Care e nevoia pieței? E nevoie de 12.000 de specialiști noi pe an pentru a acoperi cerințele din piață, în condițiile în care din facultăți ies 8.500 de absolvenți de IT și 1.800 în domeniul telecomunicațiilor.
12 orașe principale
Harta talentelor din România e împărțită între 12 orașe. Există 4 mari hub-uri, două secundare și șase orașe care oferă talente, dar nu într-un număr atât de mare. Din acestea există cea mai mare tragere pentru relocare a absolvenților.
Principalele centre sunt București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, urmate de Sibiu și Brașov. Craiova, Pitești, Ploiești, Galați, Constanța și Târgu Mureș sunt din ce în ce mai atractive pentru companii.
Probleme în recrutarea IT
60% din companiile din România spun că principala problemă pentru ei este descoperirea de candidați. Sistemul educațional oferă cu 3.000 de absolvenți mai puțin decât ar fi nevoie, iar 50% din profesioniștii IT nu au un profil pe canalele clasice de recrutare - LinkedIn sau site-urile de joburi.
Brainspotting face o analiză a fiecărui oraș. Astfel, în București sunt 2.200 de absolvenți de IT și 510 de absolvenți de telecom. Cele mai căutate companii sunt Oracle, IBM, Microsoft, Google și HP.
45% din developeri sunt în București, 48% din specialiștii Java sunt aici, iar 47% din specialiștii de Quality Assurance sunt aici.
La Cluj sunt 1.500 de absolvenți de IT și 410 de telecomunicații, iar cele mai căutate companii sunt Google, Emerson, Endava, Bosch, Microsoft. 20% din developeri sunt aici.
În Iași există multe companii care angajează în domeniul IT, multinaționalele fiind prezente aici. Cele mai dorite companii sunt Continental, Amazon, Google, Oracle și Endava. Aici sunt 1.125 de absolvenți de IT și 395 de telecom, cu 12% din developeri locuind și muncind în Iași.
Timișoara e un alt centru important, al patrulea hub național, cu cele mai căutate companii fiind Continental, Hella, Microsoft, Google, Atos. Sunt 1.500 de absolvenți, dar 9% din developeri sunt aici. Doar 11% din specialiști sunt deciși să se relocheze.
Brașov are doar 500 de absolvenți de IT, iar cele mai căutate companii sunt IBM, Continental, Schaeffler, Microsoft și Siemens. 26% din absolvenți și specialiști vor să se mute cu jobul.
Craiova devine un centru interesant, unele companii deschizând aici centre de dezvoltare. Doar 250 de absolvenți ies de pe băncile facultății, iar 38% vor să se mute.
Poți urmări alte cifre interesante despre domeniul IT din România în studiul Brainspotting de mai jos. Orașe interesante mai sunt Piteștiul, Galați, Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Bacău sau Sibiu. Cei mai dispuși să se mute sunt cei din Bacău (100%), Ploiești (72%), Râmnicu Vâlcea (67%).
Brainspotting ITC Talent Map Romania 17 18 by Vlad Andriescu on Scribd