Gata, s-a întâmplat. Momentul acesta a venit. Și nu credeam că vine. Am testat un telefon pliabil și mi-am zis la final. Da, mi l-aș cumpăra. Da, l-aș vrea. Acest telefon se numește astăzi Honor Magic V2.

Telefoanele pliabile sunt deja pe piață de ceva ani. Au evoluat. La început au fost niște lucruri ciudățele, cu ecrane mici, cu probleme, cu dungi pe mijlocul ecranului care erau evidente. Erau telefoane grele și diferite. Aveai nevoie de un efort conștient să le folosești.

Primul telefon pliabil care m-a făcut să mă gândesc serios a fost OnePlus Open, dar cumva era încă prea greu.

Dar până atunci am suferit. Acum vreo 2 ani eram la Berlin pentru un eveniment de lansare al unui telefon. Aveam în teste un pliabil. Cu unele telefoane pe care le testăm vrem să petrecem mai mult timp. Îmi pun cartela, instalez aplicațiile și le folosesc ca telefon propriu timp de o lună. Aveam deci cu mine acest pliabil. Și folosirea lui a devenit atât de frustrantă. Era prea greu, prea înalt, prea enervant. Devenisem atât de obsedat de cât de mult nu-mi plăcea experiența de zi cu zi că am intrat în Alexander Platz în Saturn, cel mai mare magazin de gadgeturi de acolo, și am fost extrem de aproape să-mi cumpăr un Google Pixel. Dar am rezistat.

Honor Magic V2 nu mi-a transmis asta. Nu mi-a dat frustrare. M-am simțit bine cu el. La finalul review-ului mi-am zis că-l vreau. Ce mă oprește e doar prețul.

Pentru mine modul în care judec pliabilele e că ele trebuie să fie telefoane normale și apoi să fie tablete. 90% din timp le vei folosi normal, iar 10% din timp vei dori să vezi un film sau să transformi telefonul într-un adevărat laptop.

Design și display

La nivel de design nu te prinzi din prima că ai parte de un pliabil. Greutatea e de 237 de grame, puțin mai mult decât un terminal obișnuit. Grosimea sa este de 9,9 milimetri, în condițiile în care un telefon gros ca OnePlus 12 are vreo 9 milimetri. Așadar, aproape ai un smartphone normal în mână. Pe partea din față ai ecranul principal curbat cu o cameră de selfie, butoanele de volum și de start, balamaua de metal, iar pe spate ai o carcasă mov din sticlă. Odată ce-l deschizi ecranul este înconjurat de margini de plastic cauciucat, care protejează display-ul intern. Odată ce-l deschizi ai o grosime de doar 4,7 milimetri și se simte foarte bine în mână.

Am putut să țin telefonul cu o singură mână fără probleme și fără să mi se pară prea greu. De asemenea, pe mijloc nu vezi acea cută tradițională de la pliabile atât de evident. Simți la atingere, dar nu mai e deranjantă.

Honor zice un lucru bun. Pliabilele au intrat în era milimetrilor cu o singură cifră. La limită, dar Honor Magic V2 nu e un telefon mare. E un telefon confortabil de folosit.

Avem două display-uri care pot funcționa singure fără nicio problemă. Ambele display-uri sunt OLED. Cel standard e de 6,43 inci și are o rată de refresh de 120 de Hz. Rezoluția e 2376 pe 1060 de pixeli cu o orientare 20 pe 9 și luminozitate maximă de 2.500 de niți. E un ecran amplu, dar nu prea mare, potrivit pentru cei care sunt obișnuiți cu telefoane precum S24 Ultra, iPhone 15 Pro, OnePlus 12 și altele.

Ecranul cel mare e de 7,9 inci, o rezoluție de 2344 pe 2156 de pixeli și este un LTPO cu rată de refresh de 120 de Hz. Dincolo de aceste caracteristici, telefonul vine și cu dimming la 3840 Hz pentru reducerea impactului folosirii telefonului asupra odihnei.

Honor continuă și tradiția de a-și face propriile display-uri, iar acesta e un nanocrystal glass de a doua generație. Vorbim de ecranul normal. E de 10 ori mai rezistent, conform producătorului, dar din experienta de la Magic6 Lite pot să zic că unele lucruri sunt spectaculoase pe aceste ecrane la nivel de rezistență. Totuși, să nu bați cuie cu el.

Experiența de folosire a fost una foarte plăcută. L-am folosit ca un telefon normal într-un mod excelent. În mașină, acasă, la birou. Am ținut telefonul pliat în mare parte a timpului și nu am simțit decât că am un flagship greu, nu un pliabil complicat. Ecranul principal de 6,43 inci e destul de mare pentru mine și are o luminozitate bună în soare, în timp ce ecranul mare l-am folosit în pat pentru streaming sau atunci când am avut call-uri și am vrut să mă uit în același timp pe mail sau în documente. Ecranul mare este de calitate, se simte bine la atingere, culorile sunt saturate și puternice, contrastul excelent. Pliabilele nu se mai simt ca un plastic, deși un OLED e diferit de un alt panou. Balamaua se simte puternică, se deschide totuși ușor.

O problemă aici e că telefonul nu este rezistent la apă sau la praf. Nu oficial cel puțin. Samsung, de exemplu, are protecție IPX8.

Specificații tehnice

Telefonul vine cu un procesor Snapdragon 8 Gen 2, adică flagship-ul de anul trecut. Motivul e că telefonul acesta vine târziu în Europa, după ce a fost lansat deja anul trecut în China. Capacitatea de stocare e de 512 Gb și memoria RAM de 16 GB., Bateria este de 5.000 de miliamperi și se încarcă rapid cu un adaptor compatibil de 66 de wați Honor Super Charge.

Specificațiile le poți privi din două perspective. Snapdragon 8 Gen 2 e un procesor puternic care duce fără probleme multitasking și gaming, care duce filmări 4K, dar care are o mare problemă dacă vorbim de un telefon de 10.000 de lei. E procesorul de anul trecut. Același procesor îl ai pe OnePlus 12R la 3.300 de lei. Asta e marea problemă când lansezi un terminal târziu pe piața din Europa.

Când vine vorba de autonomie, bateria e una duală. Adică ai câte o baterie pe fiecare jumătate a terminalului și în total ai 5.000 de miliamperi. Autonomia s-a dus la o zi și un pic, ceea ce nu e rău, nu mă așteptam la mai mult, mai ales că am folosit mult 5G și mult streaming. Problema mea e din nou raportată la preț. Nu primești în pachet încărcător. Ca să ai încărcare de 66 de wați trebuie să iei un încărcător separat de la Honor. Nu ai încărcare wireless.

Pentru că e un telefon de anul trecut are Android 13 cu Magic OS. Eu nu am avut bug-uri la trecerea dintr-o aplicație în alta, de pe ecranul normal pe cel mare. Pe ecranul extins unele aplicații verticale folosesc cam două treimi din suprafață, adică Instagram sau Tik Tok, dar lucrurile stau mai bine decât acum câțiva ani. Partea de multitasking e ușor de folosit, iar telefonul poate fi folosit și pentru a scrie pe el cu ajutorul unui pen care nu vine în pachet. Posibil să mai apară erori, dar eu am fost salvat cât am testat.

Camere foto și video

Honor ne-a plăcut în ultima vreme cu ce a făcut pe camere. Atât pe flagship-urile Magic 5 și Magic 6, cât și pe mid range-urile Magic Lite sau Honor 90.

Honor Magic V2 vine cu o cameră bună, ceea ce e important. Pentru că din nou, acesta nu trebuie să fie o ciudățenie, ci un telefon absolut normal pe care-l folosești ca pe o tabletă din când în când.

Camera principală are 50 de megapixeli și un f/1.9 și stabilizare optică. Mai avem o cameră telefoto de 20 de megapixeli cu un f/2.4 și o cameră wide de 50 de megapixeli cu f/1.9. Mai avem un senzor laser dToF pentru un focus mai bun.

Poți folosi camera principală pentru selfie-uri, așa e la pliabile, dar ai și două camere de selfie-uri, una pe ecranul mare, una pe ecranul mic - ambele sunt de 16 megapixeli wide cu f/2.2.

Partea aceasta de camere e una care m-a făcut să îmi doresc telefonul mult. Îmi place ceea ce face Honor pe dispozitive. Imaginile sunt clare ziua, foarte precise, culori corecte, detalii și zoom-ul nu strică din calitate. Ai un flagship la camere, da. Ai și o cameră telefoto de 40x și pot să zic că nu e oribilă. Adică vezi că inteligența artificială reface cât poate de mult din imagini, dar există limitări.

În lumină scăzută camera este bună, dar nu extraordinară. Aduce lumină în fotografii, dar recrează destul de artificial mediul din jurul tău.

Poți filma 4K și în modul Pro poți să filmezi 10-Bit Log pentru colorizare ulterioară. Chiar vorbeam de curând cu colegul meu Florin Cașotă și cumva partea aceasta nu ni se pare un avantaj competițional. Poate și pentru că îmi place să fotografiez și să filmez cu telefonul, dar dacă vreau ceva profesional și care să aibă și colorizare precisă, voi folosi o cameră, că efortul e același.

Per total, camerele sunt un avantaj la Honor. Nu sunt de anul trecut.

Preț și disponibilitate

În momentul de față telefonul costă 10.000 de lei. Discuția pentru cei mai mulți dintre noi se termină aici. Nimic mai mult. Nimic mai puțin. Momentul critic pentru pliabile va fi atunci când vor apărea acele baby flagship-uri și în această zonă. Când vom avea mid range-uri pliabile. În momentul de față vorbim de terminale premium, cele mai scumpe de pe piață.

OnePlus Open costă 8.900 de lei, iar Fold 5 de la Samsung costă 7.300 de lei. Din punctul meu de vedere, Samsung mai are de îmbunătățit lucruri la experiența utilizatorului, pentru că designul nu e încă acolo, iar OnePlus Open e best buy-ul pliabil de pe piață.

Dar telefonul pe care mi-l doresc e Honor Magic V2. Problema mea e că din cauza faptului că a fost lansat târziu în Europa, dacă dai 10.000 de lei pe un telefon, iei procesorul de anul trecut.

Concluzie

Reiterez ce am zis prima oară acum doi ani, la Samsung Galaxy Fold 4. Miza telefoanelor pliabile nu este să fie tablete bune. Nu, nu. Acela e bonusul telefoanelor de acest tip. Telefoanele pliabile trebuie să fie telefoane.

Să nu fie prea grele, să fie premium, să aibă camere bune, autonomie, să le folosești 90% din timp ca pe un telefon absolut normal. Să nu fie prea groase, să încapă în poșetă, să aibă suport și garanție. Dacă acest deziderat nu este îndeplinit, sunt experimente.

Honor Magic V2 îndeplinește toate cele de mai sus. E un telefon normal. Iar apoi, când vreau să văd un film pe Netflix sau HBO, când urmăresc YouTube, când vreau să fiu productiv și să am un call în timp ce navighez online după informații, pot să folosesc telefonul cu ecranul mare de 7,9 inci.

Pliabilele sunt aici, sunt aproape. Mai au nevoie doar de costuri diversificate și de procesoare de anul acesta. Honor a dat lovitura cu acest dispozitiv și în același timp a ratat ocazia de a-l lansa la timp pe piață.

Bun, urmează acum să comentați că cine dă 10.000 de lei pe un telefon și e absolut normal. Dar între voi vor fi probabil 10-20 de oameni care chiar iau în calcul asta. Ce le zic? Cumpărați, fără îndoială, e cel mai bun de pe piață dintre pliabile. Sau mai așteptați până la finalul anului pentreu că lucrurile vor deveni și mai bune.