Design și unboxing

În primul rând, vreau să vă vorbesc despre cum este construit telefonul. Evident că este un model premium, costă mai bine de 1.800 de euro până la urmă, are o ramă de aluminiu și spatele pe modelul negru este dintr-un fel de piele ecologică.

Mie modelul ăsta îmi place foarte mult, mai este unul pe verde, acela are sticlă și nu cred că iese la fel de mult în evidență. În pachet primești și o husă, care imită foarte bine spatele telefonului, încărcătorul de 80W sau 67W în funcție de piață și un cablu roșu.

Ecranul extern, de 6.3 inch este acoperit cu sticlă, iar cel interior este, ca la toate pliabilele, din plastic, dar asta chiar nu se simte și nici nu se vede. Mai mult, atunci când deschizi și închizi telefonul, nu se aud sunete ciudate, mișcarea este smooth și OnePlus Open nu îți dă impresia că se frânge.

Asta este bine, pentru că pliabilele încă sunt oarecum la început din punctul ăsta de vedere și ocazional, mai apar mici probleme la depliat și pliat terminalele. Oricum, cât m-am jucat eu cu el, nu mi-a lăsat impresia că ar fi fragil și chiar cred că va ține bine, mai ales dacă te porți mai cu grijă.

Ecrane și sunet

Dacă tot am adus vorba de ecrane, hai să vorbim și despre ele. Sunt două OLED-uri foarte bune, ambele suportă Always on Display, 120hz și luminozitate maximă de 2800 de niți. Nu am avut mult soare în ultima vreme, dar în puținul timp cât a fost pe cer, am scos Open afară și nu am avut nici o problemă să îl văd nici pliat, nici depliat. Ecranul extern este de 6.3 inch, iar cel interior este de 7.8 inch, aproape cât un iPad mini. Pliat, Open este aproximativ cât un iPhone 15 Pro, deci mai mult decât ok, doar că grosimea este mai mare când îl folosești așa, dar când îl depliezi, se subțiază foarte mult, iar suprafața de ecran este mult mai mare.

Este perfect pentru filme, jocuri și navigat pe social media sau citit știri pe internet. La început aveam tendința să îl folosesc mai mult cu ecranul extern, asta și pentru că este perfect utilizabil doar așa. Totuși, pe parcurs l-am desfăcut tot mai mult, chiar și atunci când nu aveam neapărată nevoie și am ajuns să stau cu el mai mult depliat, fără efecte adverse mari asupra autonomiei.

Oneplus Open are trei boxe, două sus și una jos. Cumva, mă așteptam la ceva mai mult aici, pentru că sunetul este cumva destul de plat, nu are bass mai deloc, nici chiar comparat cu un iPhone 11 și telefonul lasă impresia că ar putea mai mult cu acest setup. Totuși, se aude bine, dar nu chiar de banii ăștia.

Performanță și software

Să trecem repede peste performanță, care este cum te-ai aștepta de la un Snapdragon 8 Gen 2. Este foarte rapid, nu se încălzește și autonomia m-a impresionat. Cu 16 GB RAM, telefonul ține bine de aplicații în fundal, dar nu mai bine decât un iPhone cu 6 GB RAM, de aia nu prea sunt eu impresionat de telefoanele Android cu memorie cât laptopurile de gaming. Dacă tot e atât de multă, ar putea fi mai bine optimizată, zic și eu. Ca stocare, ai 512 GB și e mai mult decât suficient, chiar dacă pui pe el filme, seriale și jocuri.

La pliabile, software-ul în 2023 pare să fie foarte bine lucrat, dar în același timp mai are și probleme. E bine lucrat pentru că toate aplicațiile pe care le-am încercat erau optimizate să meargă pe ecranul mare, unele mai bine decât altele, e adevărat.

Dar fie că am intrat în aplicația de bancă, în Instagram sau TikTok de exemplu, interfața este adaptată pentru ecranul pătrat intern, lucru care mă bucură foarte mult. Față de iPad-uri, e exemplu, unde Instagram sau TikTok nu arată deloc bine, pe Oneplus Open totul este neașteptat de natural, deci bravo.

Unde mai e de lucru, dar asta cred că e la nivel de Android, este atunci când faci trecerea „din mers” de la ecranul mic, la cel mare. De exemplu, să zicem că intri pe Instagram, dai scroll puțin și după depliezi telefonul.

De multe ori aplicația se scalează singură fără probleme, dar câteodată apar neplăceri. Ba nu se poziționează elementele cum trebuie, ba sunt acolo unde trebuie, dar o parte a ecranului nu răspunde la comenzi. Totul se rezolvă dacă ieși din aplicație înainte să depliezi telefonul, dar cred că se poate și mai elegant. Oricum, te obișnuiești cu procesul și nu e mereu o tragedie.

Biometrice și conectivitate

Oneplus Open are deblocare facială și senzor de amprentă, ambele merg bine, deși eu am avut ceva ghinion cu senzorul, poate nu mi-am pus eu degetul cum trebuie pe el, dar a dat rateuri de mai multe ori decât mi-aș fi dorit. Oricum, deblocarea facială este aproape instantă și merge de fiecare dată, dacă este lumină. 5G-ul merge super bine, semnal am avut peste tot, chiar și în mall și supermarket-uri, iar vitezele sunt undeva la 450 Mbps pe unde am fost eu cu el în București. Pe wifi se duce liniștit pe gigabit, deci poți să descarci ce vrei tu în voie.

La capitolul autonomie, Open a ținut o zi full de fiecare dată, cu ecranul depliat folosit mai mult, cu 5G, citit articole, navigat pe Instagram și TikTok și cu câte una-două ore de Asphalt pe zi. Din punctul meu de vedere, pentru un pliabil, acest model ține extraordinar de bine și este la nivelul unui telefon obișnuit cu o baterie de 4.800 mAh.

Încărcarea cu brick-ul din pachet durează în jur de 40 de minute, dar eu nu am putut să îl folosesc, pentru că nu intra în prize, așa că am folosit un încărcător de MacBook, cu care s-a încărcat într-o oră și 20 de minute, nu foarte rapid, dar decent per total.

Poți să îi pui un adaptor dacă întâmpini problema asta, eu nu am avut unul la dispoziție. Nu avem încărcare wireless, poate ar fi mers pe un telefon de peste 1.800 de euro, dar măcar ai încărcător în pachet.

Camere

Oneplus Open este un pliabil care nu face rabat la camere. Modulul de pe spate, calibrat de Hasselblad, este format dintr-o principală de 48 MP, o cameră telefoto de 64 MP și una ultrawide de 48 MP. Camerele frontale sunt de 20 MP pentru ecranul extern, respectiv de 32 MP pentru cel intern.

Telefonul face poze foarte bune cu toate camerele, mai ales cu cea principală și cea telefoto, chiar și atunci când este întuneric. Detaliile sunt bune, ai zoom optic până la 6X, iar calitatea filmărilor este și ea una bună. Nu cred că putem avea emoții la făcut poze cu orice telefon în ziua de azi, mai ales cu modelele de top. Ai și un mod macro care se activează automat când apropii telefonul de un obiect, iar pozele iest bune și în cazul ăsta.

Pentru amintiri făcute cu camera principală și cea telefoto, Oneplus Open se descurcă foarte bine și cred că este unul dintre cele mai bune pliabile la acest capitol. Probabil că și parteneriatul cu Hasselblad ajută din acest punct de vedere. Face și portrete reușite și aici te poți juca cu mai multe distanțe focale, deci ai opțiuni și un setup de camere pe care te poți baza, chiar și atunci când vremea este mohorâtă.

Ai și un buton ProXDR pe care poți ține apăsat după ce ai făcut o fotografie și care scoate în evidență capabilitățile HDR ale camerei. Rezultatele sunt într-adevăr impresionate și practic așa poți vedea mai clar punctele forte ale acestor camere.

Opinie și preț

Oneplus Open este primul pliabil pe care l-am folosit ca telefon personal și trebuie să recunosc ca îmi va lipsi. Este mult mai lejer să citești știri de pe un ecran mare, să te uiți la video și chiar să te joci, iar atunci când ai terminat sau ai de dat doar un mesaj, să folosești ecranul extern. Este, cred eu, formula ideală pentru un pliabil.

Ecran extern utilizabil pentru cei care nu vor să îl deschidă în metrou și un ecran intern mare, luminos și de calitate pe care să consumi ce fel de conținut dorești. Sunt curios cum va rezista în timp, peste 6 luni sau un an de pliat și depliat, dar asta poate ne veți spune voi, cei care o să îl cumpărați.

Open este disponibil în România într-o singură configurație, 16 GB RAM și 512 stocare și va trebui să scoți din buzunar 9.000 de lei pentru el. E mult, e puțin, asta doar tu poți să decizi. Pentru un pliabil de calibrul său, eu cred că este în linie cu ce îți oferă și ceilalți producători și cred că merită banii pentru că nu are compromisuri.

Este construit bine, autonomia este foarte bună, încărcarea este rapidă, iar camerele sunt neașteptat de bune pentru un pliabil.