Raportul Eastern Disruptors Report surprinde transformarea peisajului tehnologic și digital est-european și românesc din ultimii ani.

Foștii dezvoltatori din Europa Centrală și de Est, acum fondatori, au parcurs un drum lung și plin de provocări în ultimii 20 de ani, de la forța de muncă ieftină, la externalizare și până la crearea de soluții inovative digitale la nivel internațional.

Skype, „minunea” din Estonia, a fost prima companie din Europa de Est care s-a alăturat giganților globali. Ulterior, li s-au alăturat Prezi, Telerik și Bitdefender. Înainte de aceasta, NetBeans a fost achiziționat de Netscape, iar RAV de Microsoft. Iar în prezent, în afară de UiPath, Docplanner și alte câteva companii extrem de vizibile, observăm un nou val de companii cu ambiții la scară globală.

Cu toate acestea, similar cu alte ecosisteme emergente, scenei tehnologiei din Europa Centrală și de Est îi lipsește expunerea internațională, iar aici intervine Eastern Disruptors Report.

Începând cu acest raport, How to Web își propune să promoveze unele dintre cele mai interesante evoluții și companii din România și Europa Centrală și de Est, pentru a le face vizibile la nivel european și global.

Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestuia este de a documenta direcțiile de creștere și provocările pe care fondatorii din Europa Centrală și de Est le întâmpină în primele etape ale inițiativelor lor, pentru a putea construi în viitor produse mai bune și o creștere mai rapidă.

Raportul urmează două direcții: o analiză a peisajului investițional și a ecosistemului din România și Europa Centrală și de Est, precum și o listă cu unele dintre cele mai interesante companii din România din verticalele Fintech, Medtech, RetailTech, SaaS, Proptech și Energy.

În anul 2019, o sumă record de 1 miliard de euro a fost investită în startup-urile din Europa Centrală și de Est, ceea ce a dus la transformări neașteptate în regiune. În acest moment, unicornii Europa Centrală și de Est valorează împreună peste 30 de miliarde de euro, cei mai mult finanțați fiind cei din Estonia, Polonia și România.

În peisajul românesc, UiPath este lider în topurile de investiție, primind 97% din suma din investițiile tehnologice românești primite în 2019, urmați de alte vedete ca Elrond, TypingDNA, FintechOS și Happy Recruiter.

Eastern Disruptors Report este realizat de How to Web, împreună cu EY Romania, Medicover, Tech’n Trade by METRO SYSTEMS Romania și OMV Petrom, precum și cu ajutorul Dealroom și Activize.

Eastern Disruptors Report HOW to WEB 2019 by Vlad Andriescu on Scribd