Odată cu lansarea noului centru, compania a făcut public şi Huawei Product Cyber Security Baseline, aceasta fiind prima dată când pune la dispoziţia celorlalte companii din industrie cadrul de lucru privind principiile de securitate cibernetică şi practicile de management ale Huawei. Aceste acţiuni fac parte din eforturile extinse ale companiei de a dezvolta securitatea cibernetică împreună cu furnizorii, clienţii, organizaţiile care stabilesc standardele şi alţi jucători din industrie.

„În acest moment, securitatea cibernetică este mai importantă ca oricând”, a spus Ken Hu, Rotating Chairman, Huawei, la deschiderea centrului Dongguan. „Ca parte a acestei industrii, trebuie să colaborăm, să folosim practici comune şi să contribuim la dezvoltarea legislaţiei, standardelor, tehnologiilor folosite şi la verificarea acestora. Trebuie să oferim atât publicului larg, cât şi autorităţilor de reglementare motive să aibă încredere în securitatea oferită de produsele şi serviciile pe care le folosesc zilnic. Împreună, putem stabili un echilibru între securitate şi dezvoltare într-o lume din ce în ce mai digitalizată.”

În ultimii ani, odată cu digitalizarea industrială şi dezvoltarea noilor tehnologii precum 5G şi IA, spaţiul cibernetic a devenit mai complex ca oricând, acest lucru fiind amplificat de faptul că oamenii şi-au petrecut mult mai mult timp online din cauza pandemiei cauzată de COVID-19. Aceste schimbări au dus la creşterea riscurilor în spaţiul cibernetic.

Huawei a deschis noul Centru global de transparenţă Huawei pentru securitate cibernetică şi protecţia confidenţialităţii, din Dongguan, pentru a încerca să rezolve aceste provocări, punând la dispoziţie o platformă unde companiile din industrie pot împărtăşi informaţii despre experienţa administrării spaţiului cibernetic şi pot colabora pentru a găsi soluţii tehnice. Centrul a fost creat pentru a prezenta soluţii şi pentru a împărtăşi din experienţa sa, pentru a facilita comunicarea şi inovaţiile în parteneriat şi pentru a oferi o platformă pentru testarea şi verificarea securităţii. Acesta va putea fi folosit de autorităţile de reglementare, organizaţiile de testare independente şi organizaţiile care stabilesc standardele, dar şi de clienţii, partenerii şi furnizorii companiei Huawei.

Pentru a facilita o abordare unitară cu privire la securitatea cibernetică în sectorul telecomunicaţiilor, organizaţii precum GSMA şi 3GPP au colaborat cu principalii jucători din industrie pentru a implementa Specificaţiile NESAS privind asigurarea securităţii şi certificările independente. Aceste reguli de bază au fost adoptate de multe companii din industrie şi vor avea un rol important în dezvoltarea şi verificarea reţelelor sigure.

Mats Granryd, Director General al GSMA, a susţinut un discurs la ceremonia de inaugurare a noului centru Huawei. „Furnizarea serviciilor actuale şi a serviciilor noi în era 5G se va baza în principal pe conectivitatea oferită de reţelele mobile şi este extrem de important ca tehnologia folosită să fie sigură şi de încredere”, a declarant Mats Granryd. „Iniţiativele precum GSMA 5G Cybersecurity Knowledge Base, gândită pentru a ajuta companiile să înţeleagă şi să elimine riscurile care ameninţă reţelele şi NESAS, un cadru de lucru pentru asigurarea securităţii la nivel de industrie, au fost create pentru a permite îmbunătăţirea securităţii echipamentelor de reţea.“

Tot în cadrul acestui eveniment, Huawei a lansat şi Product Cyber Security Baseline, bazat pe experienţa companiei de peste zece ani în gestionarea securităţii produselor, care conţine numeroase regulamente externe, standarde tehnice şi cerinţe de reglementare. Folosind acest set de reguli împreună cu alte mecanisme dezvoltate de Huawei, produsele companiei oferă calitate, securitate şi încredere. De-a lungul anilor, Huawei a construit peste 1.500 de reţele care conectează peste trei miliarde de oameni din 170 de ţări şi regiuni. Niciuna dintre aceste reţele nu a întâmpinat vreodată o problemă de securitate majoră.

„Este prima dată când punem la dispoziţie setul nostru de reguli de bază, pentru a fi consultat de toate companiile din industrie, nu doar de principalii furnizori,” a declarant Sean Yang, director al departamentului global Huawei pentru securitate cibernetică şi protecţia confidenţialităţii. „Invităm toate companiile, dar şi clienţii, autorităţile de reglementare, organizaţiile care stabilesc standardele, furnizorii de tehnologie şi organizaţiile de testare la discuţii pentru a stabili împreună reguli de bază referitoare la securitatea cibernetică. Împreună putem îmbunătăţi securitatea produselor din industrie.”

Industria încă nu are o abordare standard şi coordonată în această privinţă, mai ales când este vorba de dezvoltarea legislaţiei, a standardelor, a tehnologiilor folosite şi verificarea acestora.

„Pericolele care ameninţă securitatea cibernetică sunt responsabilitatea noastră, a tuturor,” a spus Ken Hu în deschiderea discursului său. „Guvernele, organizaţiile care stabilesc standardele şi furnizorii de tehnologii trebuie să colaboreze pentru a înţelege provocările din domeniul securităţii cibernetice. Acesta trebuie să fie un efort internaţional. Trebuie să stabilim obiective şi responsabilităţi comune şi să lucrăm împreună pentru a construi un mediu digital de încredere, care să facă faţă provocărilor actuale şi viitoare.”