Huawei Mate 20 Pro este vârful de gamă al Huawei pentru acest final de an și, la fel cum ne-a obișnuit compania pe parcursul timpului, aduce un procesor cu totul nou pe care îl vom vedea și pe seria P care ar urma să fie lansată în primăvara anului viitor.

Huawei Mate 20 Pro - Specificații și baterie

Cu procesorul Hisilicon Kirin 980 am făcut cunoștință la IFA, unde a fost anunțat oficial, dar este prima dată când îl vedem pe un dispozitiv. Este construit pe arhitectură de 7 nanometri, ceea ce îl face atât mai rapid cât și mai eficient din punct de vedere energetic. Este cel mai rapid procesor construit de Huawei până acum și oficialii companiei susțin că se ia la trântă lejer cu cele ale competitorilor. El lucrează împreună cu 6 sau 8GB de memorie RAM și cu 128 sau 256GB spațiu de stocare. Ca o noutate în acest sens, Huawei Mate 20 Pro vine si cu un slot pentru card de memorie, dar nu vorbim despre unul pentru carduri microSD, ci despre un slot pentru nanoSD sau Nano Memory, o tehnologie nouă promovată de Huawei.

Legat de componentele interne mai merită menționate câteva lucruri despre baterie. Mai exact, aceasta are 4.200 mAh și vine cu tehnologia SuperCharge pentru încărcarea prin fir și, pentru prima dată pe un smartphone Huawei, vine și cu încărcare wireless de tip Quick Charge. O noutate și mai mare o reprezintă funcția de încăcare wireless a altor dispozitive - mai exact, Huawei Mate 20 Pro poate încărca alte dispozitive, cum ar fi smartwatch-uri sau alte smartphone-uri, fără fir.

Display, senzor de amprentă și deblocare facială

Mergând spre exterior, observăm ecranul OLED curbat pe margini și cu o crestătură din breton. Rezoluția este QHD+, pe format 19,5:9, iar diagonala este de 6,39 inch. Bretonul este mai mare la Huawei Mate 20 Pro decât la Huawei P20 Pro dintr-un motiv bun: integrează un senzor 3D de scanare facială. Asta aduce un plus de siguranță și o viteză mai mare a deblocării faciale. Iar, pentru cei care nu vor să folosească funcția de deblocare facială, cei de la Huawei au inclus și un senzor de amprente.

Huawei Mate 20 Pro este primul smartphone premium de la un producător consacrat care vine cu un senzor de amprente integrat în display. Senzorul este rapid și utilizarea lui este naturală, neafectând display-ul absolut superb. Cu toate că au mai fost tentative ale unor companii mici de a integra astfel de senzori în ecran, Huawei Mate 20 Pro este primul flagship mass-market care aduce această tehnologie și care are potențialul de a stârni un adevărat trend în acest sens.

Cei de la Huawei au luat în calcul faptul că unor persoane nu le place ideea de smartphone cu notch și, la fel ca în cazul Huawei P20 Pro, bretonul poate fi ascuns prin activarea unei funcții din meniu. Iar pentru că senzorul de amprente este acum în ecran, ”bărbia” de sub display este mult mai îngustă și navigarea se face prin gesturi, interfața EMUI 9.0 bazată pe Android 9.0 fiind considerabil mai minimalistă și mai simplificată decât la versiunile anterioare.

Camerele foto de pe Huawei Mate 20 Pro

Și dacă tot am vorbit despre senzorul de scanare facială, să vorbim și despre camere, începând cu camera frontală. Aceasta are 24 de megapixeli și diafragmă f/2.0, iar cu ajutorul noului senzor 3D ar trebui să permită realizarea de autoportrete mult mai reușite.

Camera principală vine cu mai multe noutăți. Vorbim tot despre o cameră triplă dezvoltată în colaborare cu Leica, așezată într-un pătrat, alături de bliț de și de laserul pentru focalizare. Totuși, dacă de la Huawei P9 încoace Huawei folosea un senzor color și unul monocrom, la Huawei Mate 20 Pro lucrurile se schimbă. Mai exact, acum avem de a face cu o cameră ultra-wide care îți va permite să surprinzi peisaje sau fotografii de grup mult mai bine. Smartphone-ul vine și cu funcții de portret și de fotografiere pe timp de noapte, iar asistentul de fotografiere bazat pe AI numit HIVISION modifică în timp real setările în timp ce tu cauți un subiect pentru a asigura cele mai bune fotografii în orice condiție. Mai mult, îmbunătățiri au fost aduse și pentru modul de filmare, existând acum și o funcție numită Cinema AI, pe lângă modurile de filmare în slow-motion găsite și pe Huawei P20 Pro.

Designul, per total, este foarte plăcut și simetric, iar dimensiunile telefonului sunt reduse, chiar dacă display-ul este foarte mare. Spatele din sticlă lucioasă vine în mai multe culori, printre care și popularul Twilight, însă nuanțele diferă de cele văzute pe Huawei P20 Pro. Telefonul Huawei Mate 20 Pro este rezistent la apă și la praf și este singurul care va fi disponibil oficial în România - Huawei Mate 20, Mate 20 Porsche Design și Huawei Mate 20 X nu vor ajunge pe piața locală în mod oficial.

Huawei Mate 20, Mate 20 Porsche Design și Mate 20 X

Huawei Mate 20 este ”fratele mai mic” al Mate 20 Pro și vine cu un preț mai mic, dar și cu specificații ceva mai puțin impresionante. După cum scriam și mai sus, acesta nu va fi disponibil oficial pe piața locală, dar merită știut faptul că nu integrează nici senzorul de scanare facială 3D, nici senzorul de amprente din display, iar camera triplă are senzori mai mici. În rest, vine cu un display de 6,53 inch, cu o baterie de 4.000 de mAh, cu un notch foarte mic și cu celelalte funcționalități ale Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20 X este un device cu totul aparte. Este un smartphone gândit pentru gameri și vine cu un display absolut uriaș, cu diagonală de 7,2 inch. Procesorul este supratactat și optimizat pentru performanțe cât mai bune în jocuri, iar pentru asta cei de la Huawei au gândit un sistem de răcire pe bază de grafen, care include și o cameră cu vapori, numit Huawei Supercool. Și cipul video integrat este optimizat pentru o performanță cât mai mare, iar bateria este de 5.000 de mAh, pentru sesiuni de gaming cât mai lungi. O altă noutate adusă de Huawei Mate 20 X este stylusul Huawei M-Pen, care va putea fi folosit atât în jocuri cât și în sarcinile uzuale.

Huawei Mate 20 Pro Porsche Design vine cu exact aceleași specificații ca și Huawei Mate 20 Pro, dar cu un design ușor diferit, pentru iubitorii brandului Porsche.

Concluzie

Noua gamă Huawei Mate 20, condusă de Mate 20 Pro, este, cel puțin la prima vedere, una lipsită de cusur. Mate 20 Pro conține toate elementele pe care ți le-ai dori de la un smartphone premium în 2018 și vine cu o serie de inovații care i-ar putea convinge chiar și pe utilizatorii de Huawei P20 Pro, nu doar pe cei de Mate 10 Pro, să facă un update. Cu un design simetric și inedit, cu performanțe de top și camere versatile, cu display de calitate superioară și opțiuni de securitate inovatoare, Mate 20 Pro ar putea fi considerat cel mai bun smartphone al acestui an. Dar rămâne să îl testăm pe îndelete pentru a verifica acest lucru.