Huawei P Smart 2021 a intrat de curând în magazine, iar A51 de la Samsung a fost lansat la începutul lunii septembrie. Au prețuri și specificații similare, iar materialul acesta are rolul de a vă ajuta să decideți care smartphone e cel mai bun pentru nevoile voastre. Să începem cu designul!

Design

Huawei P Smart 2021 e un smartphone atrăgător cu dimensiuni generoase, dar ușor ținut în mână. Are un design ergonomic, cu margini rotunjite și o eleganță aparte, care îți amintește de modelele mai premium. E făcut din policarbonat de calitate și se simte plăcut în mână, are spatele lucios dar nu simți că alunecă și îmi place mult culoarea …. . Se încarcă prin USB-C și are senzorul de amprentă montat pe butonul de power, lucru care îmi place mult, permițând o deblocare instantă. Merge incredibil de repede. Camera e perforată în display, iar marginile din jurul ecranului sunt subțiri.

Trecând la Samsung A51, acesta este tot din policarbonat, la fel ca P Smart 2021, dar e un pic mai mic, din cauza ecranului cu diagonală mai redusă. Are un gradient interesant, ca de curcubeu, care nu e neapărat pe gustul meu, dar pe care unii l-ar putea aprecia. E subțire și destul de plăcut de ținut în mână, dar prefer telefoanele un pic mai grele și un pic mai groase, pentru că îmi conferă senzația de durabilitate. Și aici display-ul e perforat pentru a face loc camerei foto frontale, dar senzorul de amprentă e inclus în ecran și nu merge tot timpul atât de bine, dând erori uneori.

În ceea ce privește designul, îmi permit să fiu subiectiv. Voi puncta P Smart 2021 pentru că se simte mai bine în mână și pentru că are acel senzor de amprente pe butonul de power pe care mi-ar plăcea să-l văd pe mai multe smartphone-uri, chiar și pe cele de top. Să trecem mai departe la display.

Display

Ecranul de pe Samsung Galaxy A51 e un AMOLED de 6,5 inch cu rezoluție full HD+. E un ecran calitativ, care se vede foarte bine din toate unghiurile și oferă un contrast bun. Luminozitatea e mare și culorile sunt vii, lucru care mi-a plăcut. Un mic avantaj pentru Samsung la acest capitol, pentru negrul pur oferit de tehnologia AMOLED.

Huawei P Smart 2021 vine cu un ecran mai mare, lucru care mi-a plăcut din start. Cu o diagonală de 6,67 inch, P Smart 2021 e perfect pentru vizionarea de clipuri video și pentru jocuri. Ecranul generos are tot rezoluție full HD+, dar este de tip LCD. E un LCD calitativ, cu o luminozitate mare, culorii vii și contrast bun, chiar dacă nu la fel de puternic ca la modelul de la Samsung.

Samsung A51 câștigă la contrast și culori, dar pierde la diagonală, un P Smart 2021 se pretează mai bine pentru gaming sau video datorită ecranului mai mari. E în funcție de ce preferi. Să trecem mai departe și să vedem ce se află sub ecran.

Specificații

La nivel de specificații, lucrurile stau cam la fel pentru ambele smartphone-uri. Atât Huawei P Smart 2021 cât și Samsung Galaxy A51 au 4GB memorie RAM și 128GB spațiu de stocare extensibil. P Smart 2021 vine cu un procesor Kirin 710A cu opt nuclee și frecvență maximă de 2,2Ghz. A51 are un mic avantaj pe hârtie, cu al său procesor Exynos 9611 cu opt nuclee și frecvență maximă de 2,3Ghz.

De ce zic că avantajul e pe hârtie? Pentru că în folosirea reală nu am simțit diferențe de putere în favoarea lui A51. Din contră, am observat că Huawei P Smart 2021 are tendința de a încărca aplicațiile un pic mai repede. Dar, din nou, diferențele sunt foarte mici, iar performanțele ambelor telefoane sunt foarte bune pentru gama lor de preț. Sunt telefoane pe care te poți juca fără niciun fel de problemă, chiar dacă nu la un framerate de flagship, iar asta îi va bucura pe mulți.

Bun, deci ambele smartphone-uri oferă practic aceeași performanță. Să vedem cum stau la capitolul autonomie.

Autonomie

Samsung Galaxy A51 vine cu o baterie de 4.000 mAh cu încărcare rapidă la 15W. Autonomia e bună, telefonul rezistând de dimineață până seara fără probleme la o folosire moderată spre intensă, nimic de reproșat.

Huawei P Smart 2021 câștigă însă, detașat la această categorie. Cu o baterie de 5.000 mAh, P Smart 2021 rezistă spre o zi și jumătate de utilizare moderată spre intensă, poate chiar două zile pentru unii utilizatori. Bateria se încarcă rapid la 22,5W, mai rapid decât cea de pe A51. Și chiar dacă bateria de pe P Smart 2021 e mai mare decât cea de pe Galaxy A51, vei obține un procentaj mai mare al bateriei, deci o perioadă mai mare de utilizare, în același timp petrecut la încărcat.

Dacă autonomia contează mult pentru tine, Huawei P Smart 2021 e smartphone-ul pe care poți miza. Să trecem mai departe la camerele foto.

Camere foto

Huawei P Smart 2021 vine cu o cameră cvadruplă pe spate. Senzorul principal este de 48 de megapixeli, are diafragma F/1,8 și știe să facă fotografii și noaptea, cu modul Super Night Mode. Se descurcă bine aproape în orice condiție de lumină și, cu toate că nu îl poți compara cu vârfurile de gamă, pozele ies perfect pentru Instagram sau Facebook.

Samsung Galaxy A51 vine tot cu o cameră cvadruplă al cărei senzor principal are tot 48 de megapixeli, dar diafragma este de F/2,0. Asta înseamnă că rezultatele la lumină scăzută nu sunt la fel de bune ca la Huawei P Smart 2021, deci un punct în favoarea telefonului Huawei.

Unde câștigă Samsung este la celelalte camere. Dacă P Smart 2021 vine cu 8MP pe camera ultrawide, 2MP pe cea macro și 2MP pe cea folosită pe post de profunzime, A51 aduce rezoluție mai mare, respectiv 12MP pe ultrawide, 5MP pe macro și 5MP pe profunzime. Și camera frontală a A51 are rezoluție mai mare, de 32MP față de cea de 8MP de pe Huawei P Smart 2021.

Haideți să trecem la ultimul capitol și să vorbim despre sistemul de operare și despre preț.

Sistem de operare și preț

Ambele smartphone-uri vin cu Android 10 direct din cutie. Samsung Galaxy A51 are interfața One UI 2.1 și servicii Google, iar Huawei P Smart 2021 are ecosistemul EMUI 10.1. P Smart nu are serviciile Google preinstalate, dar nu e o tragedie - în AppGallery găsești peste 1.000 de aplicații românești de banking, shopping și tot ce vrei și zeci de mii de aplicații internaționale, iar restul aplicațiilor le poți instala folosind motorul Petal Search preinstalat. Scrii ce aplicație îți lipsește și vei fi ajutat să o instalezi din alte surse. Evident, nu vei avea aplicațiile Google, dar există alternative. E o chestiune de obișnuiță și nu durează așa mult.

La preț câștigă Huawei P Smart 2021 e câștigător clar. Costă 1299 de lei, dar dacă te înscrii pe site-ul Huawei primești un discount de 200 de lei și un smartwatch Huawei Watch Fit cadou. Ai și telefon nou și ceas smart pentru 1.099 de lei. Samsung Galaxy A51 e 1439 de lei la Wannder.ro, magazinul care ni l-a împrumutat pentru review.

Concluzie Huawei P Smart 2021 vs Samsung Galaxy A51

Concluzia? O trageți voi. Eu înclin spre Huawei P Smart 2021 pentru că prefer o autonomie cât mai bună și un ecran cât mai mare. Sunt și obișnuit cu ecosistemul, fiind utilizator de telefon fără servicii Google de mai bine de 9 luni. Iar AppGallery crește rapid pe zi ce trece și în fiecare săptămână sunt adăugate aplicații locale sau internaționale noi, deci găsești tot ce ai nevoie. Eu am fost Tavi, iar acesta a fost review-ul comparativ pentru Samsung Galaxy A51 și Huawei P Smart 2021. O zi bună!

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.