Lectură de 3 min

Iar ne fură arbitrii - Google, România și Florin Salam în topurile "Time". Analiza tuturor datelor disponibile

Abonează-te pe  

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Revista „Time“ a provocat o mică revoluție națională în România după ce a publicat topul celor mai căutate personalități în fiecare țară. La noi, Florin Salam a fost pe primul. Google România a negat această informație și a spus că topurile oferite publicității acum două săptămâni, în care Simona Halep era pe primul loc, sunt cele bune. La o comparație pe Google Trends între căutările după Florin Salam și Simona Halep, manelistul rămâne totuși în fața tenismenei. Lucrurile sunt relative.

România s-a împărțit. Oamenii frumoși ai Facebook-ului spun că ne-am făcut de rușine, pentru că Florin Salam e în topurile căutărilor Google. „Time“ publică un grafic sec cu cei mai populari oameni în căutările din fiecare țară. „România Liberă“ strigă dezinformare, citând reprezentanții Google, care nu înțeleg cum au ajuns americanii la astfel de rezultate. Știți unde e adevărul? Undeva la mijloc, iar stresul ăsta ne demonstrează cât de ușor suntem de aprins pe lucruri minore, care ne deranjează statutul nostru intelectual. Situația stă cam așa.

1. Revista Time publică graficul cu cele mai populare căutări din toată lumea, în funcție de țară. Florin Salam e pe primul loc. În topurile Google cu personalități, publicate la final de an, Salam nu e de găsit în România. Cu toate acestea, Time citează la finalul articolului date Google.

Screen Shot 2015-12-23 at 14.39.54

2. Google România neagă faptul că topurile lor au fost modificate pentru a-l scoate pe Salam. Pentru mulți, Google e ca un browser, iar ei scriu în interiorul motorului de căutare chiar site-ul unde vor să ajungă. De asta, dacă nu ar fi luate în considerare cele mai mari creșteri, facebook ar fi pe primul loc al căutărilor, pentru că oamenii nu intră direct, ci caută site-ul pe Google. În topul 2015 Google, al celor mai populare căutări în trend, Simona Halep e pe primul loc.

3. România Liberă publică un articol, citând-o pe Gabriela Chiorean de la Google, că datele de la Time sunt dezinformare, pentru că în clasamentul dat publicității, într-adevăr, Simona Halep e pe primul loc. Toată lumea are un pic dreptate. Clasamentul anual nu a fost măsluit.

Pe noi ne-au furat arbitrii toată istoria, au dezinformat americanii și ne-au cumpărat ONG-urile lui Soroș. Suntem, în schimb, perfecți.

4. O unealtă online care analizează căutările online în fiecare țară, Google Trends, poate fi folosită pentru a compara termeni. Am făcut o comparație între termenii „florin salam“, „simona halep“, „salam“ și „halep“ pentru ultimele 12 luni în România, în căutările Web (nu imagini sau știri). Florin Salam este în fața Simonei Halep. Termenul Salam (care poate descrie însă și alimentul) are mai multe căutări decât oricare din listă, iar Halep, fără prenume, e aproape. Graficul poate fi văzut mai jos. Cu toate acestea, Time nu putea face un clasament bazat pe Google Trends, deoarece în acest site trebuie să introduci căutări specifice.

Screen Shot 2015-12-23 at 14.36.14

5. În căutările în funcție de imagini, Simona Halep a fost mai căutată în 2015.

Screen Shot 2015-12-23 at 14.37.43

6. În căutările în funcție de știrile apărute, Simona Halep e mult peste Salam, care nici măcar nu apare pe grafic, deoarece au fost prea puține știri.

Screen Shot 2015-12-23 at 14.37.52

7. Algoritmul după care Google realizează topurile este unul intern, nu public, așadar datele iau în calcul inclusiv rețele sociale și altele. Conform surselor start-up.ro, în topurile realizate pe 2015, Florin Salam a fost clasat pe locul 14. Iată un disclaimer al topului Google: „Topurile cuprind rezultatele agregate din doua tipuri de liste de cautari: Cautari in trend (populare) - Acestea sunt cautarile care au inregistrat cea mai mare crestere de trafic in 2015, in comparatie cu 2014 . Cele mai cautate - In aceasta lista se regasesc termeni care au inregistrat cel mai mare volum de cautari in 2015". 

Să tragem linie. „Time“ a folosit un alt algoritm. Google Trends altul. Putem să ne inflamăm și să considerăm că ne-au denigrat, așa cum o făceam și când ziarele britanice scriau de rău de români, iar noi strigam pe internet că „nu sunt români, sunt țigani!“.

Sau putem să fim calmi, să ne vedem de Crăciunul nostru și să nu ne intereseze asta. Da, Florin Salam e un personaj foarte popular în România și sunt convins că sunt foarte multe căutări online după numele lui, pentru că oamenii îi caută cele mai noi melodii. Pentru o mare parte a populației, el reprezintă un gen de muzică apreciat. Putem să fim superiori sau putem să încercăm să înțelegem.

Și de data asta, oamenii frumoși au ales calea naționalismului activist și s-au simțit jigniți. Mulți dintre noi simțim că lumea își bate joc de țara noastră. Pe noi ne-au furat arbitrii toată istoria, au dezinformat americanii și ne-au cumpărat ONG-urile lui Soroș. De fapt, avem o impresie foarte bună despre noi. O fudulie a națiunii mici.

România arată însă altfel. E țara în care în autobuzul care ne duce la muncă sunt fani Florin Salam, Chopin, Radio TANANANA, black metal, Angela Similea sau Macanache. Ăștia suntem noi în oglindă. Unul e mai alb, altul e mai negru. Mai români, mai țigani sau mai unguri. Mai religioși sau mai atei. Mai interesați de Salam sau de Simona Halep.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: