ARCA, o companie pornită de Dumitru Popescu în România, dar care s-a mutat în Statele Unite, unde este finanțată și primește susținere în cercetare, a lansat astăzi un hoverboard ca în „Back to the Future“ - ArcaBoard.

ArcaBoard e un hovercraft care se bazează pe forța brută. E o placă cu 36 de ventilatoare electrice, care ridică de la sol placa ce arată ca un Lego mare. Forța maximă e de 200 de kilograme forță. Dispozitivul are stabilizare integrată și nu te lasă să cazi. De asemenea, cei care vor cumpăra dispozitivul pot folosi telefonul pentru a-l controla. Cei care vor dori o experiență extremă, pot opri stabilizarea și să se folosească de corp pentru a cârmui ArcaBoard.

Multimedia_ArcaBoard_large_34

Motorul de sub hovercraft are 272 de cai putere. 90% din spațiul intern e ocupat de ventilatoare. Autonomia este de doar șase minute, iar cei care cumpără dispozitivul îl pot reîncărca în 35 de minute cu ajutorul unui dock. Încărcătorul standard readuce hoverboard-ul în modul funcțional în șase ore.

ArcaBoard costă 19.900 de dolari, iar încărcătorul de tip dock costă 4.500 de dolari.

ArcaBoard - Always Dreaming from ARCA on Vimeo.

De ce a plecat ARCA din România?

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică și-a mutat operațiunile în Statele Unite la finalul anului trecut. Organizația și-a început activitatea în România în 1999. La momentul respectiv, ARCA a trimis un comunicat presei prin care spunea că „instituțiile statului, măcinate de corupție, s-au dovedit o piedică pe care nu am putut să o depășim“.

ARCA se ocupă cu dezvoltarea și construcția de rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot. ARCA a dezvoltat de-a lungul timpului și drone. De la pornirea proiectului, în 1999, ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane mari stratosferice și a avut contracte cu Agenția Spațială Europeană. De asemenea, ARCA a dezvoltat și o dronă numită Air Strato.

De-a lungului timpului, ARCA a intrat în conflict și cu autoritățile românești, mai exact cu Agenția Spațială Română, ROSA. „Cei de la ARCA sunt niște amatori, dar participă la tot felul de concursuri ca să-și facă publicitate“, spunea în 2010 Marius Piso, președintele ROSA.

The Making of ArcaBoard from ARCA on Vimeo.