Proiectul CREATIVE HUB, denumit în mod conceptual Iași Creative Space își propune să creeze un spațiu experimental temporar cu deschidere națională și conectivitate internațională, care să conecteze industriile creative într-un spațiu adecvat susținerii ideilor tinerilor cu ajutorul antreprenorilor din industriile respective și să susțină arta, în toate formele ei.

“Ne dorim să oferim industriilor creative din Iași un spațiu care să faciliteze contactul direct, schimbul de idei, practica, dezvoltarea de competențe etc. Un spațiu de conectare a jucătorilor consacrați de pe piața industriilor creative cu tinerii creativi, cu startup-urile inovative, obiectul fiind crearea de produse inovative cu valoare adăugată mare, dar și valențe culturale educative și de dezvoltare a abilităților de învățare, educare și experimentare. Toate acestea având ca scop investiția pe termen lung în comunitatea ieșeană,” a declarat Irina Schrotter, președinte FEPIC.

Proiectul calcă pe urmele exemplelor lansate în București de către The Institute și CCC ( Centrul cultural clujean) propunându-și organizarea și desfășurarea unei agende care să cuprindă un număr important de evenimente și ateliere din zona culturală.

Primul obiectiv este identificarea unui spațiu care să poată găzdui în viitor un centru modern pentru industriile creative pe care să-l construim accesând fonduri europene, private și publice. Iași Creative Space dorește crearea de trafic cultural precum și un procent de rezidențe și are ca obiectiv final demonstrarea utilității unui asemenea spațiu creativ într-un oraș universitar de talia Iașului.

În primele două luni de la lansare acest spațiu ar trebui să găzduiască o serie de evenimente precum Filit, Romanian Creative Week, Perform (Festival de teatru și artă performativă independentă), tabere de creație muzicală și un studio de producție virtuală.

Partenerii inițiatori ai proiectului cultural Iași Creative Hub sunt: Asociația Industrii Creative, Asociația Română de Film și Televiziune - Creative Romanian Film Makers, agenția de inovație digitală CODE932, Digital Innovation Zone, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași - FONTIS, agenția digitală de user experience și consultanță digitală Grapefruit, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, UPFR – Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.

Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative și s-a înființat în Iași, în august 2011. FEPIC este reprezentată la nivelul Consiliului de Export al României. Patronatele individual, dar și Federația, sunt afiliate Uniunii Generale a Industriașilor din România și au astfel reprezentativitate națională conform legii patronatelor. În paralel, patronatele și/sau federația sunt afiliate sau în curs de afiliere la organismele naționale și europene în domeniu (ANEIR, Innovation Network Europe, European Creative Initiative etc.). Scopul imediat pentru care a fost înființată Federația Patronatelor din Industriile Creative este acela de a face din acest domeniu economic, unul recunoscut și cu un aport economic semnificativ în România.