IBM lansează Blockchain World Wire, un sistem de plăți bazat pe blockchain, și spune că noul produs financiar „poate să șteargă și să facă simultan plăți transfrontaliere în timp real”, citează Coindesk dintr-un comunicat de presă al companiei.

Similar cu alte rețele de plăți bazate pe blockchain, cum ar fi Ripple, World Wire încearcă să elimine intermediarii bancari care înseamnă complexitate și costuri suplimentare pentru sistemele internaționale tradiționale de plăți.

Pe pagina sa, IBM spune că „două instituții financiare care tranzacționează împreună se pun de acord să folosească o monedă stabilă, o monedă digitală a băncii centrale sau alte active digitale ca activ de legătură între oricare două monede fiat. Activele digitale facilitează tranzacția și furnizează instrucțiuni importante pentru decontare”.

Cum funcționează sistemul? Folosind API-urile World Wire conectate la sistemul existent al băncii, moneda fiat este schimbată într-un activ digital la banca A. Apoi, acest activ digital este transmis la banca B, unde este convertit într-o altă monedă fiat, explică publicația. „Toate detaliile tranzacției sunt înregistrate într-un blockchain inflexibil pentru ștergere”, afirmă IBM.

Servicii similare pentru plăți în blockchain destinate instituțiilor au lansat și alte companii, de exemplu Ripple, cu xCurrent și xRapid, care au văzut o creștere a utilizării la nivel global.

Foto credit: Observer / Deposit Photos