Iceberg și Agenția Metropolitană Brașov sunt membrii fondatori ai centrului de inovare digitală FIT – Digital Innovation Hub, care își propune să accelereze transformarea digitală a principalelor sectoare economice din Regiunea Centru, conform politicilor publice europene formulate prin programul Digital Europe. Parteneriatul cu Orange aduce resurse importante la dispoziția dezvoltatorilor, pentru a lansa produse inovatoare care susțin transformarea digitală și îmbunătățesc stilul de viață al oamenilor.

Ca o primă acțiune în cadrul parteneriatului, Orange a instalat deja, cu susținerea Regiei Autonome de Transport Brașov, soluția Business Wi-Fi Mobile în 11 autobuze ce merg pe ruta Brașov – Poiana Brașov. În 6 dintre acestea au fost incluși și senzori de măsurare a calității aerului de tip Smoggie-PM, dezvoltați de startup-ul românesc uRADMonitor, ce a făcut parte din programul Orange Fab. Aceste servicii oferă internet Wi-Fi de mare viteză și informații despre calitatea mediului înconjurător pentru locuitorii și turiștii din regiune și, în același timp, deschid oportunități de dezvoltare de noi servicii pentru startup-urile interesate, prin acces la datele deschise prin intermediul API-urilor.

Ionuț Țața, CEO Iceberg, este de părere că „includerea Brașovului în ecosistemul Orange de afaceri și inovare este un pas important în pregătirea regiunii pentru noua etapă de dezvoltare digitală și pentru a deveni competitivi la nivel internațional.” De asemenea, el a explicat că „specificul economic al Brașovului ne oferă oportunitatea de a dezvolta aici un hub pentru inovatori și startup-uri care să creeze noi produse și servicii bazate pe tehnologie pentru sectorul turismului, dar și pentru industria manufacturieră sau pentru transporturi. Astfel, sectoare cu tradiție în regiune – industrie, turism, IT – pot fi interconectate prin eforturile și expertiza pe care le aducem în Brașov alături de partenerii noștri.”

„Ne-am propus ca Brașovul să devină un oraș competitiv din punct de vedere al inovării, dezvoltării și digitalizării, astfel că susținem inițiativele și parteneriatele care ne încurajează să credem că Brașovul își poate afirma o poziție de leader în domeniul specializării inteligente transsectoriale pe anumite zone precum turism, sporturi de iarnă, mecatronică, industrie auto, mobilitate. Brașovul a pornit pe calea devenirii unui oraș cu grad ridicat de specializare inteligentă, determinat în a-și exploata avantajele competitive, înspre convergența economică și creșterea nivelului de trai în comunitatea sa” a mai adăugat Flavia Boghiu, viceprimarul Municipiului Brașov.

„Prin Orange Fab și partenerii locali din Brașov, susținem antreprenorii cu acces la cele mai noi rețele și tehnologii de comunicații, echipamente și platforme de dezvoltare, precum și cu mentorat și deschidere către proiecte pilot. Considerăm că Brașovul este un pol important de dezvoltare și inovare în regiune și ne dorim să contribuim la dezvoltarea ecosistemului local pe termen lung. Prin încurajarea politici de open data, credem cu tărie că vom genera cel puțin patru proiecte viabile cu impact în verticalele asumate, în următorul an.”, a declarat Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România.

Anul trecut, Agenția Metropolitană Brașov a lansat Hub-ul de Inovare în Turism (HIT Brașov), în cadrul căruia se află în desfășurare un program de accelerare cu focus pe turism 4.0, cu implicarea resurselor comune ale AMB, Orange și Iceberg. Startup-urile din program au primit deja acces la infrastructura instalată de Orange.

„Agenția Metropolitană Brașov are în vedere amenajarea unui centru de date într-un spațiu din cadrul CATTIA pentru realizarea de activități de inovare, dezvoltare experimentală și testare aplicativă în domenii precum 5G, securitate cibernetică, IoT, smart city, mobilitate, fintech, smart retail, sănătate și stil de viață, educație digitală, future of work și altele”, susține directorul general AMB, Dragoș David.