În plus, ministrul pentru IMM-uri a spus că în luna aprilie 2018 se va da startul unei noi sesiuni a acestui program, în care se vor putea înscrie cei care au fost respinși în 2017, cei care nu s-au calificat în programul început anul trecut, dar și noi persoane care vor să lanseze firme.
Start-Up Nation 2018 - fonduri disponibile
În acest moment sunt alocate credite bugetare în valoare de 700 de milioane de lei, dar ministrul Laufer speră ca în urmă rectificării bugetare să primească și restul sumei până la valoarea de 2 miliarde de lei pentru finanțarea proiectelor din noua sesiune Start-Up Nation. Acest lucru a fost precizat și în cadrul unui comunicat de presă al ministerului, postat la începutul acestui an.
Laufer nu a dat și alte detalii în ceea ce privește noua sesiune a Start-Up Nation, însă a precizat faptul că informații vor fi disponibile în cel mult 30 de zile.
”Start-Up Nation este un program multianual. În 2017 s-a construit schema și tot atunci era contractarea, iar implementarea lui se va face până la finalul lunii septembrie 2018. Sunt sute de certificări acum și avem sute de certificări programate”, a spus Ilan Laufer în cadrul conferinței în care a prezentat un raport al activității ministerului pe 2017 și câteva dintre planurile pentru acest an.
Potrit acestuia, din cele 19.279 de dosare depuse, 10.000 au fost verificate, iar 1.469 de IMM-uri au fost respinse. Totodată, au fost încheiate 8.470 de contracte, iar la data de 19 ianuarie erau făcute 807 deconturi (sub 10%).
Start-Up Nation - decontări până în 2018
”Nu avem în acest moment cereri de plată și deconturi depuse care să nu fi fost plătite în conformitate cu procedura. 407 de dosare au fost aprobate de către agenții deja, iar 290 și au fost deja plătite. 117 sunt în clarificări, pentru că se întâmplă să nu primim dosarul conform și atunci cerem completări. Programul este în grafic și nu există întârzieri”, a spus Ilan Laufer.
Ministrul a precizat faptul că întârzierile au apărut la fondul de garantare, însă situația a fost deblocată de la începutul acestu an. ”Acolo au apărut probleme și la creditele punte și acolo au apărut întârzieri”, a declarat Laufer.
”E acest termen până în septembrie să decontăm toate cheltuielile din program. Recunosc că a fost un blocaj la fondul de garantare, am făcut tot ce am putut pentru a putea debloca situația”, a adpugat Ilan Laufer.