„Marți, 28 aprilie, ora 9:00, IMM INVEST este live și toți cei care doresc să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100% pot să se înscrie în program”, a spus Florin Cîțu într-o postare pe Facebook.

IMM Invest implică un plafon de garantare de 15 miliarde de lei. În plus, creditele acordate sunt garantate cu până la 90%, în funcție de caz. De asemenea, comisioane și dobânzile sunt suportate de guvernul României. Detalii despre programul IMM Invest, condițiile de eligibilitate și băncile partenere puteți afla aici.

IMM Invest - care sunt etapele

Accesează aplicaţia disponibilă pe portalul www.imminvest.ro, completeză online datele de identificare, ataşează declaraţia IMM în format pdf, solicită unul sau mai multe credite sau linii de credit (portalul a devenit operaţional vineri, 17 aprilie, la ora 10:00, însă, așa cum precizau oficialii CNIPMMR în cadrul live-ului, fiind peste 150 de accesări pe secundă, site-ul are probleme).

Ulterior, aplicaţia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, iar FNGCIMM, după verificarea informaţiilor furnizate de solicitant, va emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului, şi un număr de înregistrare.

Mai departe, FNGCIMM va transmite, online, instituţiei de credit selectate, documentele înregistrate de IMM, precum şi acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant. Instituţia de credit va analiza cererea de finanţare şi va adopta intern decizia de acordare a creditului, conform solicitării beneficiarului.

Ultima etapă a procesului constă în aprobarea creditului de către instituţia de credit şi în transmiterea către FNGCIMM a solicitării privind acordarea garanţiei de stat.

Avantajele creditului garantat IMM Invest

  • Statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere
  • Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire.
  • Nu plătiți comision de rambursare anticipată
  • Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Programul IMM Invest România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii şi/sau a unuia sau mai multor credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele şi în contul statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice.